Decizie DEFINITIVĂ a ICCJ, după ce un sat întreg a fost retrocedat ilegal unei familii, în baza unui certificat fals de moștenitor
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a dat o decizie definitivă, după 18 ani de procese, în cazul stupefiant al unui sat din România care a fost retrocedat ilegal unei familii. Retrocedarea s-a făcut în baza unui certificat fals de moștenitor, iar prejudiciul total s-a ridicat la peste 27,5 milioane euro.
Magistrații ICCJ au decis ca o suprafață de aproape 10.000 de hectare din satul Nadăș să revină la Romsilva şi la Primăria comunei Tauţ, de care aparţine satul.
- Totul a început în anul 2006, atunci când o familie din Arad – Colțeu Mihai Alexandru, Colțeu Viorica și Colțeu Mihaela Adriana – a primit (printr-o hotărâre a Judecătoriei Ineu) dreptul de proprietate pentru nu mai puțin de 8.743 hectare de teren din extravilanul satului Nadăș din comuna Tauț, județul Arad.
Practic, notează Adevărul, familia Colțeu a obținut ilegal aproape întreg satul Nadăș.
„La baza retrocedării uriașei suprafețe de teren au stat documente falsificate”
Familia Colțeu a pretins că este unica moștenitoare a unei anume Mairovitz Ecaterina, mai precizează sursa citată mai sus, cu care erau vecini de apartament și pe care ar fi îngrijit-o în timpul vieții.
- Dar Ecaterina Mairvitz mai avea și alte rude care aveau dreptul la împărțirea uriașei moșteniri, însă ancheta care a fost efectuată a demonstrat că familia Colțeu a ascuns toate aceste informații.
- În anul 2009, familia Colțeu a intabulat toată suprafața dobândită, aproape tot extravilanul Nadășului, sat cu 1.200 de locuitori.
- În anul 2014, după mai multe expertize grafologice realizate la cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție (DNA), s-a constatat că la baza retrocedării uriașei suprafețe de teren au stat o serie de documente falsificate.
„Profitând de faptul că o îngrijeau, precum și de faptul că aceasta era, în fapt, o persoană vulnerabilă aflată la o vârstă înaintată (93 ani), membrii familiei Colțeu au întreprins în numele acesteia demersuri și au obținut, fără drept, bunuri de o valoare considerabilă”, au precizat procurorii DNA.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au mai precizat și că notarul public Adrian Vlai, la instigarea „a întocmit şi eliberat Certificatul de calitate de moștenitor din 3l.01.2003 prin certificarea în cadrul acestuia în fals de date nereale privind calitatea de moștenitor legal în cotă de 1/1 a numitei Mairovitz Ecaterina născută Szerenyi după numita Grosz Helena, născută Weisz”.
Cele aproape 10.000 de hectare revin la Romsilva și comunei Tauț
Magistrații ICCJ au decis, definitiv, ca cele aproape 10.000 de hectare să revină Romsilva și comunei Tauț.
Suplimentar, membrii familiei Colțeu și Ocolul Silvic Privat Nadăș trebuie să plătească în solidar suma de 1,1 milioane lei către Romsilva -Direcția Silvică Arad, sumă care reprezintă profiturile obținute din folosirea ilegală a terenurilor.
Acum, după decizia definitivă a ICCJ, inculpații trebuie să plătească Primăriei Tauţ suma de 758.342 lei, reprezentând subvenții acordate în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață pentru pășune, pentru perioada 2007-2013, la care se adaugă și dobânzile aferente.
Citește și: