Curtea de Apel din Sofia a decis, joi, după audieri, ca Elena Udrea să rămână în arest în Bulgaria, până la extrădarea sa.
După ce miercuri amânaseră pronunțarea în dosarul în care autoritățile române solicită extrădarea Elenei Udrea, judecătorii Curții de Apel din Sofia a decis, joi, ca fostul ministru să rămână în arest preventiv în Bulgaria până se va lua o decizie în procesul privind extrădarea, potivit Mediafax.
Elena Udrea a încercat să îi convingă pe magistrații bulgari să o lase în arest la domiciliu, motivând că este bolnavă și a închiriat o locuință în Bulgaria. Ea a declarat și că în România ar fi stat în arest în condiții nepotrivite.
Fostul ministru a stat în arest în ultimele zile, iar audierea s-a derulat după ce autoritățile române au solicitat extrădarea Elenei Udrea.
Fostul ministru a fost reprezentat de un avocat din România și de unul din Bulgaria, fiind asistată și de către un translator. Ea a prezentat instanței o cerere de azil pe care ar fi transmis-o autorităților din Grecia, țară în care voia să ajungă atunci când a fost reținută de autoritățile bulgare, după ce polițiștii nu au găsit-o la domiciliu pentru a pune în executare mandatul de arestare. Ca urmare, autoritățile române au început procedurile și Udrea a fost dată în urmărire generală. Apoi, ea a fost depistată pe teritoriul Bulgariei aproape de granița cu Grecia. Fostul ministru român a fost reținut în baza unui mandat al procurorului bulgar.
Elena Udrea a fost condamnată, joia trecută, de un complet de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, la șase ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”, decizie definitivă.
Conform încheierii de ședință, completul a respins ca nefondate contestațiile în anulare formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție şi Elena Udrea și ceilalți condamnaţii în dosar, Liberiu Tudor Breazu, Gheorghe Nastasia şi Rudel Obreja împotriva deciziei penale nr. 93 din 5 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.