Decizie în favoarea InterDigital a Tribunalului din Munchen: Lenovo, INTERZIS în Germania!

Publicat: 12 05. 2024, 22:27
Actualizat: 12 05. 2024, 22:29
FOTO - Caracter ilustrativ

Tribunalul Districtual I din Munchen a decis în favoarea InterDigital, în conflictul legal cu Lenovo,  determinând o aplicare imediată a interdicției după ce reclamantul a depus o garanție de patru milioane de euro.

Decizia instanței interzice Lenovo să vândă, să ofere sau să importe orice dispozitive cu module WWAN, inclusiv smartphone-uri, tablete și laptopuri care utilizează rețele mobile precum GSM, UMTS, LTE și 5G. Această interdicție afectează smartphone-urile Motorola, dar și gama mai largă de dispozitive mobile Lenovo.

În prezent, site-ul german al Motorola nu listează niciunul dintre smartphone-urile sau tabletele sale la vânzare. Acesta are doar câteva accesorii care nu utilizează tehnologia contestată, informează România TV.

Deși Lenovo și Motorola Mobility au încetat să listeze produsele afectate pe site-urile lor germane, unii comercianți continuă să vândă stocurile existente. Odată ce aceste stocuri se epuizează, pot apărea penurii și probleme de livrare.

Contextul disputei dintre InterDigital și Lenovo

Disputa are loc în jurul termenilor de licențiere pentru tehnologia WWAN utilizată în produsele Lenovo, care include modelele recent lansate de smartphone-uri, cum ar fi Edge 50 Ultra.

Dispozitivele respective  folosesc tehnologia pentru care InterDigital deține brevete și au apărut neînțelegeri cu privire la taxele pe care Lenovo ar trebui să le plătească pentru utilizarea lor.

InterDigital susține că Lenovo nu a îndeplinit cerințele sale pentru taxe de licențiere corecte și rezonabile și tocmai asta i-a determinat să caute recurs legal. Lenovo, pe de altă parte, susține că termenii InterDigital nu sunt corecți și intenționează să atace decizia.

Disputa își are rădăcinile în lumea complexă a patentelor esențiale pentru standarde (SEPs) și a termenilor de licențiere corecte, rezonabile și nediscriminatorii (FRAND).

SEPs sunt critice pentru funcționalitățile tehnologice cheie în comunicațiile mobile, iar companii precum InterDigital dețin multe dintre aceste patente.

Lipsa unor prevederi specifice privind ceea ce înseamnă principiul FRAND în cadrul Uniunii Europene (UE) lasă loc pentru interpretare și dispute suplimentare.

Neînțelegerile se axează adesea pe interpretarea a ceea ce constituie termeni de licențiere corecte, rezonabile și nediscriminatorii, Germania devenind un punct central pentru aceste dispute în urma cadrului său legal favorabil reclamantului pentru litigiile privind brevetele.

Curțile țării au emis mai multe interdicții împotriva companiilor precum Lenovo și Motorola, interzicându-le să vândă dispozitive care, presupus, încalcă SEPs.

Această luptă legală nu este izolată, ci face parte dintr-un model mai larg de dispute privind așa-numitele patente esențiale pentru standarde, care sunt critice pentru funcționalitățile tehnologice cheie în comunicațiile mobile.

În general, neînțelegerile se axează pe interpretarea a ceea ce constituie termeni de licențiere corecte, rezonabile și nediscriminatorii, o chestiune care nu este încă destul de clar definită în legislația europeană. Această situație subliniază tensiunile în curs de desfășurare în industria tehnologică globală privind licențierea patentelor, cu Germania devenind un punct central, mai notează sursa citată.

Disputele actuale pun în lumină dificultățile întâmpinate de companiile din industria tehnologică în stabilirea unor standarde clare și juste pentru licențierea tehnologiilor esențiale, iar acest lucru afectează nu doar părțile implicate în litigiu, ci și consumatorii și întregul mediu de afaceri.

În trecut, dispute similare au avut loc între InterDigital și alte companii din industria telecomunicațiilor. Doar anul trecut, Curtea Superioară din Marea Britanie a decis că taxa de licențiere pentru patentele InterDigital nu ar trebui să depășească 0,175 dolari pe dispozitiv. Această decizie a fost parte a unei bătălii mai largi privind principiul FRAND în licențierea brevetelor.

Urmează să aibă loc noi confruntări legale, iar negocierile pentru rezolvarea problemelor legate de termenii de licențiere FRAND și taxele pentru patente vor continua.

În prezent, atenția este îndreptată spre Londra, acolo unde Curtea de Apel din Marea Britanie va analiza decizia extinsă privind FRAND dată de judecătorul James Mellor.

Lenovo a inițiat un al doilea proces FRAND, în această luptă, cerând Curții Supreme din Marea Britanie să stabilească o rată de licențiere globală pentru întregul portofoliu al InterDigital, inclusiv patentele de implementare, precum și SEPs.

FOTO – Caracter ilustrativ: Profimedia