Prima pagină » Actualitate » Decizie istorică la Bruxelles: UE adoptă impozitul minim de 15% pentru multinaționale!

Decizie istorică la Bruxelles: UE adoptă impozitul minim de 15% pentru multinaționale!

Decizie istorică la Bruxelles: UE adoptă impozitul minim de 15% pentru multinaționale!

Decizie istorică adoptată la Bruxelles, după ce Ungaria și Polonia au renunțat să se mai opună: toate cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au anunţat aprobarea transpunerii în dreptul european a impozitului minim de 15% pe profiturile multinaţionalelor!

Măsura va intra în vigoare la data de 31 decembrie 2023.

Jocul politic făcut de Ungaria și Polonia

Pentru a valida acest proiect de directivă întocmit de Comisia Europeană, care va pune în aplicare acordul istoric pentru mai multă justiţie fiscală, aprobat anul trecut de circa 140 de ţări sub egida OCDE, era necesară unanimitatea celor 27 de state membre UE. Încă de la începutul anului, Ungaria și Polonia au blocat, pe rând, acest dosar, într-un joc politic ce urmărea validarea de către UE a planurilor de redresare economică bazate pe subvenții de miliarde de euro. Într-un final, după ce au primit undă verde asupra planurilor de redresare, Budapesta și Varșovia au ridicat blocajul comun pe tema impozitării profitului multinaționalelor.

Înțelegerea obținută de Bruxelles include şi deblocarea unui ajutor financiar de 18 miliarde de euro pentru Ucraina în 2023, punctează Wall Street Journal.

„A fost un drum lung, cu obstacole la fiecare pas. Astăzi, unitatea a prevalat şi toate statele membre şi toţi cetăţenii UE vor beneficia de asta”, a declarat comisarul euopean pentru Economie, Paolo Gentiloni.

Giganții IT din SUA, pe radarul UE

Impozitul minim global este doar o parte (cunoscută ca pilonul 2) a acordului OCDE. Primul pilon prevede impozitarea companiilor acolo unde se obţin profituri uriașe pentru a pune capăt anumitor practici de evaziune fiscală. Ținta UE o reprezintă în special giganţii domeniului digital, adică marile companii multinaționale de IT din Statele Unite care fac afaceri pe piața europeană. Totuși, pentru a fi aplicat, pilonul 1 necesită un acord internaţional care nu este încă finalizat.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, aflat în prim-planul acestui dosar de mai mulţi ani, a salutat „un progres major pentru toţi cei care susţin dreptatea fiscală la fel ca noi”.

„Punem în aplicare unul dintre cele mai dragi proiecte ale mele în Europa: impozitarea minimală a companiilor la nivel global” – Olaf Scholz, cancelarul Germaniei

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și