Decizie NEAȘTEPTATĂ a Înaltei Curți de Justiție. Magistrații au schimbat încadrarea faptei lui Mario Iorgulescu și au decis că nu este omor

Decizie NEAȘTEPTATĂ a Înaltei Curți de Justiție. Magistrații au schimbat încadrarea faptei lui Mario Iorgulescu și au decis că nu este omor
Publicat: 19/09/2024, 23:17

Fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal, Mario Iorgulescu, a scăpat de pedeapsa de 13 și 8 luni de închisoare pentru accidentul mortal pe care l-a provocat în 2019. Judecătorii spun că această faptă nu este îndreptată împotriva victimei, deoarece șoferul a acționat asupra mașinii.

În ultimele zile, Înalta Curte de Casație și Justiție a publicat motivarea pentru care recursul în anulare înaintat de Mario Iorgulescu a fost admis, potrivit adevarul.ro. În urma acestei decizii luate în iunie, dosarul a fost trimis spre rejudecare și fiul președintelui Ligii Profesioniste de Fotbal a fost eliberat de acuzațiile de omor. În schimb, el va fi judecat pentru ucidere din culpă. Mario Iorgulescu a evitat audierile și procesul în România și a fost transferat în Italia imediat după accident. Avocații lui Mario Iorgulescu au susținut în esență că „un accident auto nu constituie infracțiunea de omor” .

Judecătorii spun că fapta nu este omor

Avocații tânărului au arătat instanței că fapta tânărului care a condus sub influența alcoolului și a cocainei, ceea ce a dus la un accident auto mortal, este considerată ucidere din culpă. Pedeapsa aplicată este cea mai importantă distincție care diferențiază „omorul” de „uciderea din culpă”. În cazul uciderii din culpă, pedeapsa este de la 2 la 7 ani, deoarece șoferul era sub influența alcoolului și a cocainei.

„Un conducător auto care apasă accelerația pe un drum public, chiar acceptând varianta de previziune a unui rezultat socialmente periculos și care se bazează pe un minim de elemente pentru evitarea unui potențial pericol, nu acționează acceptând potențiala urmare socialmente periculoasă, ci socotește fără temei că aceasta nu se va produce”, argumentează aceștia.

„Într-un mod simplu, modul în care un șofer se comportă cu privire la probabilitatea ca un accident mortal să aibă loc face diferența dintre omor și ucidere din culpă. Dacă el a recunoscut că conduirea sa poate duce la un accident mortal și a lăsat hazardul să decidă soarta lui și a celorlalți participanți la trafic, vorbim despre omor, mai exact omor cu intenție indirectă”.

Astfel, avocații lui Iorgulescu au susținut că acesta nu a acceptat că poate produce un accident moral, bazându-se pe elemente obiective prin prisma cărora un eventual accident putea fi evitat precum: „experienţa anterioară a inculpatului în conducerea unor autovehicule asemănătoare, starea tehnică fără cusur a autoturismului marca Aston Martin model DBS şi elementele legate de traficul din zona respectivă, ţinând seama şi de intervalul orar, se constituie în veritabile temeiuri avute în vedere la momentul la care s-a decis să conducă autovehiculul.”Aşadar, a concluzionat apărarea, accidentul s-a produs deoarece șoferul a evaluat eronat faptul că poate evita coliziunea cu mașina care circula din sens opus.

Mario Iorgulescu va fi judecat pentru ucidere din culpă

Instanța a stabilit că, deoarece a accelerat peste limita legală, a intrat într-o coliziune frontală cu autoturismul condus de victima care a murit, „din punct de vedere obiectiv și subiectiv se încadrează în infracțiunea de ucidere din culpă”.Condamnarea pentru infracțiunea de omor este posibilă doar în cazul în care autovehiculul ar fi fost folosit sau autorizat să fie folosit pentru a opri viața victimei. Cele două judecătoare au ajuns la concluzia că nici instanța de fond, nici instanța de apel nu au găsit o asemenea împrejurare. Instanța a decis că Iorgulescu a condus cu viteză excesivă, sub influența băuturilor alcoolice și a substanțelor interzise, ceea ce indică un grad ridicat de pericol al faptei și o periculozitate mare a infractorului, încadrând infracțiunea în forma agravată.
Mario Iorgulescu va fi judecat pentru ucidere din culpă, în formă agravantă, ca urmare a acestui fapt. În consecință, durata pedepsei va varia între 2 și 7 ani în funcție de circumstanțele agravante menționate.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Inteligența Artificială poate face „81 de ani de muncă de detectiv în 30 de ore”