Plasarea unor „oameni de încredere” în funcții-cheie din companiile strategice pe segmentul „Energie” denotă nu doar un subiectivism politic demn de o cauză mai bună, dar se află și în sfera păguboasă a conflictului de interese, iar semnalul de alarmă este tras chiar de Comisia Europeană. Procedurile de selecție considerate netransparente ridică mari semne de întrebare, iar relațiile de partid par a fi mult mai importante decât expertiza.
Majoritatea procedurilor de numire/selecție a consiliului de supraveghere și a directorilor de la marile companii de stat s-au făcut în mandatul de ministru al lui Virgil Popescu, atunci când Nicolae Ciucă era premier al României.
La o privire retrospectivă, cele mai mari probleme sunt descoperite la companiile strategice Romgaz – care trebuie să bage miliarde în proiectul Neptun Deep -, Hidroelectrica, companie care are un rol-cheie și asigură exportul de energie în Ucraina și Republica Moldova, și Nuclearelectrica, singurul producător român care poate asigură flux constant de energie în bandă, vital în situații de secetă și lipsă a vântului, atunci când nu poți beneficia de energie hidro și eoliană.
În urma unor decizii controversate au apărut, astfel, situații alarmante în care personajele principale sunt chiar oamenii de încredere ai lui Virgil Popescu, respectiv secretarul de stat de la Energie Dan Drăgan și fostul șef de cabinet de la minister, Liviu Mihalache.
Aceștia au fost plasați în funcții-cheie la Romgaz – cazul lui Dan Drăgan – și Hidroelectrica – Liviu Mihalache -, în urma unor proceduri de selecție pe care Comisia Europeană le consideră netransparente și unde conflictele de interese primează. Pentru ca totul să fie cât mai îngrijorător, membri ai comisiilor de selecție s-au aflat în relații de natură politică tocmai cu aceia care au fost selectați.
O situație similară este legată de alt „om de bază” al lui Virgil Popescu, George Niculescu, cel care a fost propulsat în board-urile Hidroelectrica și Nuclearelectrica înainte de a deveni șeful ANRE.
Comisia Europeană s-a focalizat, astfel, pe problemele care apar, spre exemplu, în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica.
Nu mai puțin de patru personaje apar în prim-planul acestui scenariu în care liberalii și-ar fi tăiat „partea leului”.
Începând cu anul 2013, Mihai Liviu Mihalache a reușit să doboare „record” după „record” și să treacă printr-un număr foarte mare de Consilii de Administrație.
În perioada 2011-2013, același Mihalache a lucrat ca expert parlamentar la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), în anul 2012 a fost consilier personal la cabinetul ministrului, în Ministerul Economiei, în anul 2013 a fost director de cabinet/secretar de stat în Ministerul Economiei, apoi, până în anul 2015, adjunct șef la Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie din Ministerul Economiei.
Ulterior, Mihai Liviu Mihalache a fost numit director în Ministerul Energiei. Mihalache a fost coleg de liceu cu Bogdan Badea, președintele Directoratului Hidroelectrica.
Cristian Nicolae Stoina este economist și, din anul 2005, a deținut funcția de director la Direcția Generală a Finanțelor Publice București.
În perioada 2008-2011, susținut de PNL, a fost consilier de conturi la Curtea de Conturi a României, iar din anul 2018, la propunerea Ministerului Energiei, intră în Consiliul de Supravheghere al Hidroelectrica. Acum, Cristian Nicolae Stoina a fost „selectat” în aceeași funcție.
În același an 2013, Carmen Radu începe și „cursa Consiliilor de Administrație”.
Tot din anul 2013, Carmen Radu începe să lucreze și la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pe post de consilier și apoi de director economic. Stă la ASF până în anul 2015, atunci cînd revine și la Fondul Român de Contragarantare, unde a ocupat funcția de președinte directoral până în anul 2017.
Apoi, ASF a desemnat-o pe Carmen Radu în funcția de președinte al CA al Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA), funcție de care mai beneficiase și în trecut, în vremea când polițele ASTRA dădeau bătăi de cap românilor.
ASF și FGA sunt instituțiile pe la ușile cărora stau, acum, toți cei care au probleme cu City Insurance și Euroins.
Un alt personaj-cheie este Gheorghe Silvian Sorici, membru de partid propulsat de filiala PNL Sibiu, condusă de Raluca Turcan, în Consiliul de Administrație al Romgaz.
CITEȘTE ȘI: