Declarație comună adoptată la Washington: SUA salută decizia României de a furniza un sistem PATRIOT către Ucraina
SUA apreciază recenta decizie a României de a ceda un sistem Patriot către Ucraina şi rolul de lider al ţării noastre pe Flancul estic al NATO, precizează Declaraţia comună adoptată după Reuniunea Dialogului Strategic între cele două ţări. Reuniunea a avut loc pe 21 iunie la Washington D.C. şi a fost deschisă de consultările dintre ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu şi secretarul de stat, Antony Blinken.
Potrivit MAE, la finalul reuniunii de Dialog Strategic, cele două delegații, conduse de secretarul de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca și asistentul secretarului de stat pentru afaceri europene și eurasiatice James O’Brien, au adoptat o Declarație comună.
Statele Unite ale Americii apreciază profund rolul crucial al României în promovarea securității euroatlantice și rolul său pe Flancul estic al NATO. SUA salută rolul României în consolidarea apărării aeriene a Ucrainei și, în special, decizia recentă a României de a furniza un sistem Patriot către Ucrainei. Aceast lucru vine într-un moment critic pentru apărarea ucraineană, scrie în declarație.
Potrivit documentului, Statele Unite ale Americii sunt angajate să sprijine modernizarea Apărării României, consolidarea apărării aeriene și eforturile de interoperabilitate. SUA laudă România pentru deschiderea cu succes a primului centru regional de instruire F-16 din Europa.
România are un rol important în consolidarea apărării comune a NATO şi reiterăm angajamentul nostru de a consolida legătura transatlantică. Ne-am reconfirmat unitatea, înainte de Summitul NATO de la Washington, punctează Declaraţia comună.
SUA şi România au subliniat, în document, cooperarea lor în creștere în domeniul apărării. Statele Unite ale Americii au lăudat alocarea constantă din partea României a cel puțin 2% din PIB pentru investiții în apărare.
Statele Unite și România și-au reafirmat sprijinul neclintit pentru Ucraina. Ambele țări rămân angajate să se asigure că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei rămâne un eșec strategic.
SUA apreciază rolul României în aducerea a peste 50 de milioane de tone de cereale și produse agricole ucrainene pe piețele globale. SUA salută asistența bilaterală substanțială a României pentru Ucraina, sprijinul ferm pentru obiectivul strategic al Ucrainei de aderare la UE și NATO, mai scrie în declarație.
CITEȘTE ȘI: