Pe urmele lui Elon Musk! POVESTEA tinerilor care scriu istorie pentru România în domeniul aerospațial. Filip Bușcu:”Nimic nu este imposibil!”

Publicat: 20 01. 2024, 09:00
Actualizat: 20 01. 2024, 09:02

În 2023, Romspace – o echipă de tineri pasionați și talentați – a lansat cu succes satelitul ROM-3 pe orbită, folosind o rachetă SpaceX furnizată de Elon Musk. Sunt scene pe care mulți le vedem prin filme, dar și o poveste care ne arată că nimic nu este imposibil, atunci când crezi în visul tău. Cei 5 tineri s-au înscris în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, lansată de Fundația Dan Voiculescu.

Echipa Romspace. Povestea care a început cu pasiunea pentru avioane

Filip Bușcu este elev în clasa a XI-a, la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București. Acesta a povestit pentru Gândul că pasiunea sa pentru avioane a început încă din copilărie.

Dorința de a explora spațiul nu s-a limitat însă doar la a visa din fotoliul de acasă. Dimpotrivă! Filip, alături de alți patru colegi de-ai săi, au ajuns astăzi să scrie istorie pentru România în domeniul aerospațial.

Proiectul a început undeva pe la final de clasa a-VII, fiind nevoie de trei ani ca să ducă totul de la ideea de pe hârtie la satelitul care a ajuns până în spațiu. Și de cel puțin de 1000 de ore investite în documentare, proiectare, până s-a trecut concret la construcția primului satelit.

Cert este că misiunea complexă, denumită ROM-3, a reprezentat nu doar o provocare tehnologică, ci și un simbol al potențialului extraordinar al tinerilor din România.

„Au fost cel puțin 1000 de ore investite în documentare, proiectare, până la construcția primului satelit”

Echipa Romspace, care a dus la capăt misiunea ROM-3, este compusă din elevii Filip Buşcu, David Ghiberdic, Alex Unteşu, Alesia Unteşu şi Alex Peticaru de la Liceul Internaţional de Informatică și Alex Luchianov, deja student bursier la Massachusetts Institute of Technology, din SUA.

Datele transmise de satelitul lansat în spațiu vor fi recepţionate de reţeaua mondială a radioamatorilor şi prelucrate de echipa Romspace. O realizare excepțională care marchează un pas semnificativ în domeniul spațial al țării noastre și aduce onoare noii generații de inovatori.

Echipa Romspace sau cum să cucerești, pe bune, spațiul

Filip este cel care coordonează proiectul și care se ocupă, în cadrul echipei, și de partea de inginerie. Toți cei cinci tineri sunt olimpici și își doresc să studieze la facultăți de top din America. Au toate ingredientele să reușească în ceea ce își propun.

Mai mult, Filip recunoaște că drumul parcurs de-a lungul întregului proiect nu a fost unul deloc simplu. S-au lovit de multe provocări și nu toți au crezut inițial în visul, cunoștințele și talentul lor.

Asta nu i-a descurajat, ci au așteptat momentul oportun să dovedească că se poate și că sunt cei mai buni în ceea ce și-au propus.

„Toți suntem olimpici la matematică, fizică, astrofizică, chimie. Eram oarecum puși la punct cu bazele științelor pe care le-am folosit în acest proiect. Au fost cel puțin 1000 de ore investite în documentare, proiectare, până am trecut la construcția primului satelit. După care, l-am făcut și pe cel de-al doilea- ROM3, care a fost lansat recent, în luna noiembrie 2023. Sunt singurii sateliți ai României care au fost funcționali.

Proiectul, per total, presupune construcția sateliților de mici dimensiuni, care sunt mai apoi lansați în spațiu. A început ca un proiect educațional, iar acum plănuim să expandăm proiectul și să trecem la sateliți mai sofisticați, în număr mai mare, chiar constelații. Eu am coordonat tot proiectul, dar m-am ocupat și de partea de inginerie. Adică, am proiectat componentele satelitului, circuitele electrice, sistemele de stabilizare, cam tot de ține de inginerie. Partea asta a fost făcută de mine, în colaborare cu alți doi colegi.

Pe partea de informatică, am avut trei colegi care au programat satelitul, au făcut sistemul de transmisie, de procesare a pozelor la bord și pe lângă asta tot ce înseamnă programarea de la bord. La început, a fost o provocare foarte mare, deoarece nimeni nu ne prea credea că putem să facem așa ceva. Povestea asta a început în timp ce eram încă la gimnaziu, adică acum patru ani – acum sunt clasa a XI-a în momentul de față.”

„Pentru copiii de vârsta noastră mesajul meu ar fi că nimic nu este imposibil”

Atât Filip, cât și colegii lui plănuiesc să meargă la facultăți de top din America. Nu exclud ideea să revină în România, pentru a putea fructifica în țara lor ceea ce știu.

În zona de aerospațiale, visul lor este unul mare. Echipa de „cinci magnifici” are planuri mari. Pe viitor, își propun să deschidă un startup, despre care susține că și-ar dori să devină o companie care să fabrice componente sau să vândă soluții pentru astfel de nanosateliți.

„Am început proiectul acesta pe la final de clasa a-VII și a fost nevoie de trei ani ca să ducem de la ideea de pe hârtie la satelitul în spațiu. Pe lângă asta, suntem și singura echipă care nu are un mentor și care a reușit să transmită un satelit în spațiu. Am apelat la oameni care au experiență în industrie, dar nu am avut un inginer care să ne ghideze în tot acest proces cap-coadă. A trebuit să ne dăm noi seama și să încercăm multe lucruri până să iasă rezultatul final.

Plănuiesc să merg în America la facultate, atât eu, cât și colegii mei. Din echipa care a lucrat anterior la satelitul ROM2 – care a fost primul nostru satelit – majoritatea colegilor mei sunt la facultăți de top din America. După aceea, cine știe, poate ne vom întoarce înapoi în țară. În zona de aerospațiale, plănuim pe viitor să deschidem un startup – poate să devină o companie care să fabrice componente sau să vindă soluții pentru astfel de nanosateliți.

Avem și alte proiecte în aerospațiale, nu numai pe sateliți, facem și avioane eficientizate. Ne expandăm pe mai multe domenii din această zonă. Pentru copiii de vârsta noastră, mesajul meu ar fi că nimic nu este imposibil și asta ne-am și spus de la început. Este adevărat că au fost foarte multe stopuri la mijloc, au fost teste care au eșuat. Și pe partea de finanțare, unii sponsori nu au mai avut încredere în noi, dar am găsit alții care să ne ajute să ducem la capăt misiunea”, își continuă povestea tânărul.

„Ce a fost important este că nu ne-am dat bătuți și am reușit să-i facem pe cei din jur să aibă încredere în ce facem”

Filip susține că este extrem de important faptul că nu s-au dat niciodată bătuți în fața provocărilor. Pe viitor, planul lor este unul cu adevărat grandios: omenirea să ajungă o specie multiplanetară.

„A fost destul de complicat, deoarece noi ne-am ocupat și de partea de înregistrare a satelitului -care este un capitol destul de vast- să putem să-l înregistrăm la Uniunea Interațională de Radioamatorism, și pe primul și pe al doilea. Pe primul nu am putut să-l înregistrăm în România, deoarece instituțiile nu prea erau puse la punct cu acest proces de înregistrare, așa că l-am înregistrat în Spania, cu ajutorul comunității de radioamatori. Pe cel de-al doilea, am reușit să-l înregistrăm în România.

Ce a fost important este că nu ne-am bătuți și am reușit să-i facem pe cei din jurul nostru să aibă încredere în ce facem. Planul final este ca omenirea să ajungă o specie multiplanetară și orice companie care face sateliți de comunicații, rachete – are acest scop final- de a contribui cu ceva la ocuparea altor planete sau la expandarea omenirii pe alte corpuri cerești. Nu este un lucru pe care îl vom putea face neapărat noi, dar încercăm să contribuim și noi cum putem pe viitor. Evident, după ce vom termina studiile”, a conchis Filip Bușcu.

Cei 5 tineri s-au înscris în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României”, lansată de Fundația Dan Voiculescu

Scopul acestei campanii este aceea de a aduce în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Misiunea acestor tineri nu se oprește aici, iar echipa se angajează să continue explorarea spațiului și să aducă contribuții semnificative la avansarea cunoștințelor umane.

Reușita încântă nu doar comunitatea științifică și tehnologică din România, dar încurajează și viitoarele generații să viseze, ilustrând potențialul uriaș pe care îl reprezintă tinerii pentru dezvoltarea țării noastre.

Lansat cu succes, ROM-3, al doilea satelit românesc construit de elevi, a ajuns pe orbită şi este operaţional

În prezent, ROM-3 se deplasează cu o viteză de 27.500 km pe oră, la o altitudine de 540 km şi înconjoară planeta o dată la o oră şi jumătate. Traversează teritoriul României de două ori pe zi.

Datele transmise de el pe frecvenţa 436.235 MHz vor fi recepţionate de reţeaua mondială a radioamatorilor şi prelucrate de echipa Romspace. ROM-3 are misiuni de observare a Pământului, măsurare a parametrilor proprii, măsurare a magnetismului terestru şi a nivelului de radiaţii cosmice care lovesc atmosfera.

Primul catalog al excelenței românești. Cine sunt cei 100 de tineri pentru dezvoltarea României

Campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze pe 1 decembrie 2024 în cadrul unei gale a excelenței. Astfel, oricine poate face o propunere pe www.fundatiadanvoiculescu.ro.

Campania își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Fie că vorbim despre excelență academică, performanțe artistice, implicare socială sau inovație în diverse domenii, acești tineri sunt adevărați ambasadori ai potențialului extraordinar al României.

În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai diferitor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară. 

Selecția celor 100 de tineri se va realiza din următoarele categorii:

  • Educație
  • Sport
  • Cultură
  • Inovație

Mai multe informații puteți afla pe fundatiadanvoiculescu.ro

 

CITIȚI ȘI:

De ce ÎMBĂTRÂNIM și cum să nu o mai facem? Provocarea „Tinerețe vs. Bătrânețe”, concurs lansat de Fundația Dan Voiculescu

POVESTEA EXCELENȚEI în pași de dans. Cine este Daria, tânăra balerină, care deschide seria campaniei „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României”