MOTIVELE din spatele retragerii trupelor israeliene din Khan Younis. Maximillian Katz: „Subiectul ostaticilor, dat la o parte pe scena internațională”

MOTIVELE din spatele retragerii trupelor israeliene din Khan Younis. Maximillian Katz: Subiectul ostaticilor, dat la o parte pe scena internațională
Publicat: 09/04/2024, 08:15
Actualizat: 09/04/2024, 09:09

Maximillian Katz – directorul Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului, dar și vicepreședintele Asociației Sioniste din România – a vorbit, într-un interviu acordat Gândul, despre retragerea armatei israeliene din sudul Fâșiei Gaza – mai exact, din Khan Younis – explicând că decizia de duminică vine și pe fondul presiunii exercitate de SUA asupra Israelului, cu privire la acest război.

Interlocutorul Gândul a mai precizat că, după șase luni de la atacul Hamas, subiectul ostaticilor a fost dat la o parte pe scena politică internațională, dar nu și în Israel, acolo unde readucerea acasă a celor care sunt încă prizonieri ai Hamas, a rămas scopul principal.

Reamintim că Israelul a anunțat duminică faptul că şi-a retras trupele din sudul Fâşiei Gaza, inclusiv din oraşul Khan Yunis, după luni de lupte împotriva mişcării islamiste palestiniene Hamas. Anunțul a stârnit numerose interpretări și semne de întrebare cu privire la motivele din spatele deciziei.

„Hamasul știa că va folosi ostaticii ca piese de schimb în războiul ce va urma”

Maximillian Katz a amintit și faptul că, în aceste zile, la Cairo sunt negocieri intense – în ceea ce privește o decizie privind încetarea focului – așteptându-se răspunsul Hamasului, ceea ce arată, potrivit interlocutorului nostru, că gruparea teroristă ar fi cea care controlează situația.

„Decizia de duminică vine pe fondul presiunii extreme exercitate de Statele Unite asupra Israelului de a concluziona acest război, într-un fel sau altul sau, cel puțin, de a permite o nouă încetare a focului în perioada și la sfârșitul lunii de Ramadan. Acesta este un aspect al acestui fundal, iar celălalt aspect este faptul că la Cairo sunt negocieri în aceste zile, în ceea ce privește această încetare a focului, respectiv în acest moment se așteaptă din nou răspunsul Hamasului.

Ceea ce ne arată nouă, cumva, că Hamas sunt cei care, mai mult sau mai puțin, controlează situația, în special din cauza presiunilor puse asupra Israelului de a nu face ceea ce trebuia să facă acolo de multă vreme. Pe scena internațională, tot acest subiect al ostaticilor, a fost dat la o parte, iar vacuumul creat a fost umplut cu tot felul de știri și informații despre tragedia umanitară din Gaza, despre crimele comise de Israel în Gaza, ostaticii fiind dați uitării.

Dar asta se întâmplă pe scena internațională, nu pe scena israeliană. Pe scena israeliană, ostaticii sunt pe prim plan și toate aceste discuții care se poartă încă cu Hamasul sunt datorită acestor ostatici care au fost luați din Israel, exact în acest scop. Hamasul a știut exact ce va face cu ei și din cauza asta au încercat să ia cât mai mulți ostatici, vii, morți, întregi sau dezmembrați și să-i ducă în Gaza, pentru că știau că îi vor folosi ca și piese de schimb în războiul care va urma.”

„Toți israelienii, indiferent dacă sunt de stânga sau dreapta, vor ca ostaticii să se întoarcă acasă”

Maximillian Katz a mărturist că,  într-o piață centrală din Tel Aviv, există un mare ceas digital care arată câte zile, câte ore, câte minute, câte secunde s-au scurs de la data de  7 octombrie, când cei peste 250 de oameni au fost luați ostatici.

În acest moment, vorbim undeva la 130-133 de ostatici care sunt încă în tunelurile din Gaza. Interlocutorul Gândul susține că, o dată la câteva zile, israelienii mai află că unul dintre ostatici nu mai este în viață.

„Acest lucru arată exact cum acționează Hamas și cum creează o presiune extremă în interiorul Israelului și o manipulează, știind foarte bine opoziția politică, față de Netanyahu, care există în Israel. În primul rând, 7 octombrie s-a întâmplat pe fondul unor mișcări tectonice pe scena politică din Israel, mișcări care au început încă din ianuarie 2023, când Netanyahu s-a reîntors la poziția de prim-ministru, cei de stânga dezlănțuind un val de proteste împotriva lui.

Cumva, 7 octombrie a venit, șocându-ne pe toți, ducând la o încetare a acestor proteste. Pauza a fost relativ scurtă, pentru că, în urmă cu două luni de zile, protestele au fost reluate. Din cauza asta, aș spune că solidaritatea a fost mai mult un șoc. Această solidaritate, nu știu cât este ea de rezilientă și cât mai este ea de prezentă astăzi.

Cert este că toți israelienii, indiferent dacă sunt de stânga sau dreapta, vor ca ostaticii să se întoarcă acasă, toți vor ca Israelul să nu mai fie supus unui atac de genul celui din 7 octombrie și toți israelienii și-ar dori ca Hamas să dispară de pe scena politică, militară sau paramilitară din Gaza.”

„Tot ceea ce a declanșat acest război nu a fost eliminat”

Directorul Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului recunoaște că este greu să vorbești despre eradicarea Hamas, despre care susține că nu este o celulă teroristă de sine stătătoare, ceea ce complică enorm situația.

Interlocutorul Gândul recunoaște că în aceste șase luni, tot ceea ce a declanșat acest război a fost îndepărtat, a fost afectat, dar nu se poate vorbi de o eliminare totală a teroriștilor Hamas.

Maximillian Katz exemplifică acest lucru, mărturisind că duminică armata s-a retras din Khan Younis, iar luni din Khan Younis au fost trimise rachete în Sudul Israelului.

„De la început mi s-a părut extrem, extrem de dificilă și de neavenită declarația că vom câștiga și vom eradica. Trebuie să înțelegem un lucru, Hamasul nu este o celulă teroristă de sine stătătoare. Hamas este pe toată suprafața Gazei și acești teroriști Hamas sunt oameni de-ai locului. Așa cum văd eu lucrurile și din experiența mea de lungă durată din zonă, nu există neimplicați în Gaza.

Sunt oameni care au încercat să rămână indiferenți sau care nu au dat curs curentului terorist, dar majoritatea oamenilor de acolo, într-un fel sau altul, sunt legați de toți acești teroriști Hamas. Armata s-a retras ieri din Khan Younis, iar în timp ce noi vorbim, palestinienii intră în Khan Younis în mod nestăvilit, fără niciun fel de control, fiind împinși de la spate de Hamas să facă acest lucru.

Ieri, armata s-a retras din Khan Younis și astăzi din Khan Younis au fost trimise rachete în Sudul Israelului. Tot ieri, din zona umanitară, care ar trebui să se afle cumva sub o supraveghere internațională, s-au tras rachete spre Israel. Așadar, tot ceea ce se întâmplă acolo și tot ceea ce a declanșat acest război nu a fost eliminat. A fost, poate, îndepărtat, a fost poate afectat, dar nu eliminat.”

„Fără îndoială, războiul împotriva terorismului palestinian nu a ajuns la capăt și va continua”

Vicepreședintele Asociației Sioniste din România recunoaște însă că războiul împotriva terorismului palestian nu a ajuns la capăt și că el va continua.

Maximillian Katz mărturisește că, în acest moment, există un pericol real ca războiul din Sud să se mute în Nord, amintind de pericolul unui alte grupări teroriste și anume Hezbollah-ul.

„Israelul nu își dorește un astfel de război, dar nu are încotro. În al doilea rând, avem cealaltă fațetă a terorismului, care vine din nordul Israelului, terorismul iranian, care afectează nordul Israelului prin Hezbollah.

În acest moment, acolo există un pericol real ca războiul din Sud să se mute în Nord. Situația în ceea ce privește războiul din regiune este aceea că nu s-a ajuns încă la niciun fel de moment în care să putem spune că, de acum încolo, vom avea o perioadă de liniște.

În acest moment, ostaticii încă nu sunt eliberați, în Israel foarte mulți oameni nu sunt mulțumiți de faptul că IDF-ul nu a intrat în Rafah, sunt o multitudine de lucruri care nu s-au întâmplat și care tot timpul au fost folosite în declarațiile politice, ca niște puncte de motivație, pentru a mișca forțele înainte. Aceste lucruri dau senzația populației din Israel că, uite, ne întoarcem încă o dată la data de 6 octombrie, adică cu o zi înainte de masacrul care a avut loc.”

„Vorbim de peste 120.000-130.000 de refugiați în interiorul Israelului pe care nimeni nu-i bagă în seamă”

Concluzionând, Maximillian Katz recunoaște că presiunea SUA produce o stare de nervozitate în Israel, punând Israelul într-o situație extrem de dură pe scena politică internațională.

Directorul Centrului pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului amintește și de cei peste 100.000 de locuitori ai Israelului – dislocați din localitățile lor după atacul Hamas din 7 octombrie 2023 – și care nu s-au întors încă la casele lor.

„Trebuie să reținem că, în acest moment, cei 70.000 de locuitori din nordul Israelului – ei, de fapt, sunt refugiați, fiind dislocați din localitățile lor – încă nu s-au întors acasă. În afara lor, mai sunt zeci de mii de locuitori din sudul Israelului care încă nu s-au întors acasă, având și ei statut de refugiați. Așadar, vorbim de peste 120.000-130.000 de refugiați în interiorul Israelului pe care nimeni nu-i bagă în seamă. Așa cum, ostaticii au fost dați uitării de comunitatea internațională”, a conchis Maximillian Katz.

Benjamin Netanyahu: „O intrare în Rafah şi eliminarea batalioanelor teroriste care se află acolo.

Benjamin Netanyahu a anunțat luni seara că ”există o dată” a unei ofensive în Rafah, confirmând astfel speculațiile că retragerea trupelor din Khan Younis din noaptea de sâmbătă spre duminică și regruparea amatei pentru „o nouă etapă a războiului” semnalizează intenția un atac al orașului din Fâșia Gaza.

Premierul israelian a mai declarat că s-a stabilit o dată a unei ofensive în oraşul palestinian Rafah, considerat de Israel unul dintre ultimele bastioane ale mişcării islamiste palestiniene în Fâşia Gaza, relatează AFP.

O înfrângere a mişcării islamiste palestiniene ”necesită o intrare în Rafah şi eliminarea batalioanelor teroriste care se află acolo. Acest lucru va fi făcut. Există o dată” în acest sens, anunţă într-o înregistrare video Benjamin Netanyahu.

Și ministrul Apărării din Israel a confirmat public faptul că retragerea unor trupe din Gaza marchează pregătirea operațiunilor asupra orașului Rafah, din sudul Fâșiei.

„Forțele se retrag și se pregătesc pentru următoarele misiuni. Am văzut exemple ale unor astfel de misiuni la Shifa și vom vedea și la viitoarea lor misiune în zona Rafah”, a declarat Yoav Gallant, ministrul Apărării din Israel.

Casa Albă vorbește despre o perioadă de „odihnă şi refacere” a trupelor israeliene

Retragerea din sudul Fâşiei Gaza, anunţată de armata israeliană este, probabil, doar o perioadă de „odihnă şi refacere” a trupelor, a apreciat duminică purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby, transmite AFP.

„Din câte înţelegem şi din anunţurile lor publice, este vorba în fapt de o perioadă de repaus şi de refacere pentru aceste trupe care sunt pe teren de patru luni”, a declarat Kirby la postul ABC.

Potrivit oficialului american, retragerea israeliană nu indică „în mod necesar” o nouă operaţiune viitoare pentru aceste trupe.

Atacul Hamas, din 7 octombrie, constituie un ”genocid”, scriu 100 de experţi

Aproximativ 100 de experţi în drept internaţional au difuzat în presă o declaraţie în care afirmă că atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas de la 7 octombrie în Israel, soldat cu 1.300 de morţi, ar putea constitui „o crimă de genocid”, potrivit dreptului penal internaţional.

”Teroriştii au masacrat 1.300 de persoane, la 7 octombrie, inclusiv femei şi copii, bătrâni şi aduşi tineri care petreceau în aer liber”, comentează semnatarii.

”Aceste acte contituie o încălcare flagrantă a dreptului internaţional şi în particular a dreptului internaţional penal”, apreciază ei, pentru că ”par să fi fost comise cu internţia de distruge, în întregime sau în parte, un grup naţional – israelienii – un obiectiv declarat în mod explicit de către Hamas.”

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV | Viața printre alarme și rachete trase la ore fixe, după masacrul Hamas. Româncă din Israel: „Mi se pare o realitate complet nebună”

EXCLUSIV | Scrisoarea sfâșietoare a unei mame în memoria fiicei, ucisă de Hamas: „Am îngropat floarea noastră frumoasă”/ „O durere nesfârșită”

LIVE TEXT | Război în Israel: Armata israeliană lansează ”asediul total” asupra Fâșiei Gaza / Iranul a negat implicarea în atacurile asupra Israelului

EXCLUSIV | Rapoartele SRI arată că fanaticii Hamas se radicalizează până și la București! Adept al grupării, expulzat. Detalii din dosarul secret

LIVE TEXT | Război în Israel: Peste 3.000 de răniți, sirenele sună încontinuu. Ripostă agresivă împotriva Hamas

Un nou guvern de criză ar putea fi format în Israel, după atacurile devastatoare care au ucis sute de oameni

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Cutremur în România vineri dimineață! Care au fost zonele afectate și ce magnitudine a înregistrat...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Informația dimineții despre Corina Chiriac. Ce s-a întâmplat cu marea artistă a României
22 noiembrie, ziua care a zguduit omenirea. Misterul persistă, multe întrebări au rămas fără răspuns
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Record de turiști în Japonia! Cât au cheltuit cei 3,31 milioane de vizitatori?