Prima pagină » Actualitate » Decret cu „bătaie lungă” al lui Putin | Ce AVANTAJ vor avea străinii care se înrolează în armata Rusiei

Decret cu „bătaie lungă” al lui Putin | Ce AVANTAJ vor avea străinii care se înrolează în armata Rusiei

Decret cu „bătaie lungă” al lui Putin | Ce AVANTAJ vor avea străinii care se înrolează în armata Rusiei

Vladimir Putin a semnat un decret prin care îi vizează pe cetățenii străinii care se înrolează în armata rusă, potrivit unui document publicat de Guvernul Federației Ruse.

Procedura de obținere a cetățeniei ruse este, astfel, simplificată în cazul străinilor care vor să lupte în așa-zisa „operațiune militară specială” ordonată de la Kremlin. Este încă o dovadă a faptului că „Țarul” încearcă prin toate mijloacele să mărească numărul combatanților de pe frontul ucrainean.

„Cetăţenii străini care au semnat un contract (n.red. – pe un an) cu Forţele Armate sau formaţiuni militare ruse sau care fac serviciul militar în timpul operaţiunii militare speciale (n.red. – conflictul din Ucraina) sunt eligibili pentru procedura simplificată de cetăţenie”, se arată în decretul lui Putin, potrivit The Moscow Times.

De asemenea, soții, copiii și părinții străinilor care servesc în armata rusă vor putea primi cetățenia rapidă, se mai precizează în acest decret.

Autoritățile ruse au la dispoziție o lună pentru a lua în considerare cererile de cetățenie ale soldaților și ale familiilor acestora.

Ultimul decret al lui Putin elimină cerința ca străinii să servească în armată timp de cel puțin șase luni

Decretul de joi – care intră în vigoare chiar  în ziua publicării sale – înlocuiește decretele anterioare emise de Vladimir Putin după ce a declarat o mobilizare „parțială” a rezerviștilor, în luna septembrie a anului 2022.

Ultimul decret al lui Vladimir Putin elimină cerința ca străinii să servească în armată timp de cel puțin șase luni înainte de a solicita cetățenia, și scurtează procedura de solicitare de la trei luni la o lună. Procesul simplificat de obținere a cetățeniei ruse pare să fie vizat de cetățenii din țările ex-sovietice mai sărace, care trăiesc și lucrează în Rusia.

Însă țările din Asia Centrală – Uzbekistan, Tadjikistan, Kârgâzstan și Kazahstan – și-au îndemnat cetățenii să nu se alăture armatelor străine după ce Rusia a invadat Ucraina.

În anul 2023 au fost primite informații conform cărora poliția din orașele din Rusia a arestat lucrători migranți care au primit recent cetățenia rusă, dar nu și-au finalizat înregistrarea militară obligatorie.

Unii dintre migranți au primit „somații” la fața locului, în timp ce alții au fost duși cu forța la birourile de înrolare.

Sursa foto: Shutterstock


Citește și:

ANALIZĂ | Israel și Rusia, sfârșitul prieteniei? Războiul din Ucraina duce Moscova și mai aproape de Teheran: „Răcire bruscă a relațiilor cu Tel Aviv”

ANALIZĂ | Maxim Starchak, expert în arme nucleare, despre ultima MUTARE a Kremlinului: ”O reacție nucleară în lanț este foarte greu de oprit”

Ungaria cumpără mai mult GAZ RUSESC, în pofida criticilor occidentale. CEO Gazprom: „Vom suplimenta volumul în această iarnă, în mod continuu”

EXCLUSIV | Româno-palestinian din Gaza, acuzat că ar fi „pilonul” Hamas în țara noastră. Cum a scăpat de expulzare

ANALIZĂ | Kremlinul ”umflă” rubla și impune controlul capitalului în Rusia. Alexandra Prokopenko (Carnegie): Totul pentru realegerea lui Putin în 2024

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și