Defence Express: Rusia atacă Ucraina cu rachete de croazieră care au ”focoase nucleare simulate”

Defence Express: Rusia atacă Ucraina cu rachete de croazieră care au ”focoase nucleare simulate”
Sursa FOTO: Twitter
Publicat: 18/11/2022, 16:07
Actualizat: 19/11/2022, 09:50

Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât, joi, cel puțin două rachete de croazieră, iar una dintre ele a fost o rachetă X-55 din care a fost scos focosul nuclear și utilizată ca o rachetă normală, au transmis mai mulți experți ucraineni pentru o publicație locală.

Potrivit unor surse ucrainene citate de Defense Express, acest lucru ar putea indica faptul că stocul de rachete din Federația Rusă începe să fie din ce în ce mai redus.

„Una dintre cele două rachete de croazieră inamice (care au fost doborâte deasupra Kievului ieri) a fost Kh-55 de tip KR, care nu avea deloc focos. În loc de focos, un bloc care acționa ca imitator a fost „înșurubat” în locul focosului nuclear. Mai simplu spus – pentru această lovitură, rușii au folosit cel puțin o rachetă Kh-55 din „arsenalul lor nuclear”, „au deșurubat” focosul nuclear de la această rachetă și l-a înlocuit cu un „bloc” gol și așa au tras asupra unor ținte din Ucraina”, scrie Defense Express, care nu exclude ca armata lui Putin să fi folosit mai multe astfel de rachete.

Potrivit zn.ua, și în regiunile vestice au fost găsite rachete cu „containere nucleare” goale, și nici aceste obuze nu au explodat.

Publicația explică că Rusia a folosit de obicei rachete X-555 pentru atacuri asupra Ucrainei, care sunt o modificare „non-nucleară” a rachetei X-55, transformată într-un focos convențional cu explozibili „clasici”.

X-55 este o rachetă sovietică care a fost dezvoltată inițial special ca un purtător de arme nucleare, sub așa-numitul „foc special” (așa este desemnat un focos nuclear în jargonul militar sovietic și rus).

sursa FOTO: Twitter

„Ogivele convenționale și cele nucleare sunt diferite din punct de vedere structural. De aceea, se pare, rușii au reușit să scoată focosul nuclear din X-55, dar încărcarea unui focos convențional nu a putut fi efectuată”, mai scrie publicația.

Experții nu exclud ca rușii să fi folosit în mod deliberat X-55 cu un simulator gol al unui focos nuclear pentru a crea efectul de supraîncărcare a apărării aeriene ucrainene. Dar acest lucru nu face decât să confirme că rezerva de rachete a ocupanților se epuizează.

Deși decizia de a trage o rachetă fără încărcătură poate părea irațională la prima vedere, există mai multe explicații pentru care a fost folosită de armata lui Vladimir Putin.

Una ar putea fi aceea că forțele implicate în pregătirea și executarea atacului pur și simplu au executat ordinele de a asigura joi un val masiv de rachetele de croazieră. Această decizie ar putea arăta că stocul de rachete de croazieră ale Federației Ruse a coborât până la un nivel critic.

O altă explicație posibilă este că rușii au folosit în mod deliberat o Kh-55 fără focos nuclear pentru a suprasolicita apărarea antiaerienă ucraineană și a crește șansele ca alte rachete de croazieră să treacă de acestea.

Este o tactică care a mai fost folosită de ruși, inclusiv la începutul războiului, când au lansat inclusiv drone sovietice Tu-243 pentru a suprasolicita apărarea antiaeriană.

Defence Express mai scrie că rușii au fost forțați să folosească Kh-55 pentru atac deoarece stocurile de Kh-101 mai noi, dotate cu focoase convenționale (varianta pentru livrarea de arme nucleare are denumirea Kh-102) se epuizează.

Potrivit surselor publicației citate, în timpul valului de atacuri de marți a fost doborâtă o Kh-101 fabricată în al treilea trimestru al anului în curs. Informație foarte importantă în condițiile în care armata rusă (și în general orice armată) folosește mai întâi rachetele mai vechi, apoi pe cele mai noi, mai notează publicația ucraineană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Aviația rusă anunță că desfășoară pentru prima dată în conflictul cu Ucraina avionul stealth de...
Criminalul din Brăila nu se mai poate STĂPÂNI! Anchetatorii sunt șocați de comportamentul lui. Ce...
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea...
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
O fetiță de 3 ani a sunat la 112 și a spus că tatăl ei...
Cine este șoferul care a ucis un copil de 9 ani pe Șos. Gării Cățelu....
Actrița CELEBRĂ care a murit SUBIT la 32 de ani. Abia acum ies la iveală...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul din Pantelimon, în care un băiat de 9 ani a...
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
„Ne-am bătut până la ultimul braț”. David Popovici, prima reacție după câștigarea medaliei de aur...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
Noi imagini cu Dacia Bigster. Noul SUV de la Dacia va decima concurența - GALERIE...
David Popovici e campion olimpic la 200 metri liber şi aduce prima medalie pentru România...
MOTIVUL SECRET pentru care METEOROLOGII nu fac PREDICȚII precise
Asociația de proprietari nu are niciun drept. Anunț pentru proprietarii de apartament care au câini...
Stațiunea care face furori. Este la un pas de Brașov și e de vis
Mireasa sezon 10, 29 iulie 2024. Cine sunt concurentele din noul sezon al show-ului matrimonial
UPDATE Doi frați, loviți în plin de o mașină în Pantelimon. Băiatul de 9 ani...
Jador, declarații neașteptate despre relația cu Oana Ciocan: „Am încercat să fac copii cu Oana....
Scandal la deschiderea Jocurilor Olimpice 2024! Mesajul transmis de organizatori după ce scena asemănătoare „Cinei...
BANCUL ZILEI. - Bulă, de ce n-o săruţi pe tanti Mioara?
Cine a câștigat alegerile prezidențiale din Venezuela?