DEFICIT BUGETAR: România a plasat fără emoție titluri de stat de 3,5 miliarde euro pe piețele internaționale. Cine au fost cei mai interesați investitori
Investitorii de pe piețele internaționale au subscris integral emisiunea de obligațiuni lansată de Statul român la începutul lunii aprilie, de 3,5 miliarde euro, informează Ministerul Finanţelor.
Pentru maturitatea de 12 ani, cei mai mulți investitori au fost din Marea Britanie şi Irlanda – 37%, urmați de cei din SUA – 17%, Germania şi Austria – 13%, România – 6%, Franţa – 6%, Europa de Sud – 6%, restul Europei – 6%, CEE (exclusiv România) – 5%, Benelux – 3% şi restul statelor – 1%.
Pentru maturitatea de 20 ani, de asemenea, cei mai interesați investitori au provenit Marea Britanie şi Irlanda – 45%, urmați de cei din SUA – 13%, Germania şi Austria – 12%, România – 12%, restul Europei – 5%, CEE (exclusiv România) – 4%, Franţa – 3%, Europa de Sud – 3%, restul statelor – 2% şi Benelux – 1%.
România a înregistrat la prima ieșire din acest an pe piețele internaționale de capital trei premiere: cel mai mare volum de finanţare realizat într-o singură tranzacţie, prime de emisiune egale cu zero pentru ambele tranşe și, respectiv, cotarea tranșei la 12 ani cu un randament de 2,104% – valoare apropiată celei similare, din ianuarie 2020 (2,025%).
Împrumutul contractat va fi utilizat pentru acoperirea nevoilor de finanţare determinate de nivelul deficitului bugetar şi volumul refinanţării datoriei publice, în contextul pandemiei Covid-19 – Alexandru Nazare. ministrul Finanţelor.
Valoarea totală a emisiunii de euroobligaţiuni este de 3,5 miliarde de euro, cu o subscriere finală de 10 miliarde de euro, prin participarea unui număr de peste 380 de investitori.
Emisiunea a fost realizată în două tranşe, din care 2 miliarde euro cu maturitatea de 12 ani, cu un randament de 2,104% şi o rată de dobândă de 2,000% pe an, şi 1,5 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani, cu un randament de 2,773% şi o rată de dobândă de 2,750% pe an.
În cadrul strategiei de execuţie a tranzacţiei, marjele de credit s-au redus pe măsura creşterii ordinelor de subscriere în cele două tranşe. Practic, în câteva ore s-a înregistrat o reducere a acestor marje de dobândă cu 30 puncte de bază faţă de valorile cu care au fost lansate iniţial în piaţă cele două tranşe, obţinându-se în final pentru ambele maturităţi prime de emisiune de 0 puncte de bază.
Profilul investitorilor care au subscris emisiunile României
Cei mai mulți investitori au fost de tip”real money”, respectiv fonduri de active administrate privat care au o pondere în cadrul maturităţilor de 12 şi 20 de ani de 63% şi respectiv 62%. Totodată, băncile comerciale şi private au o alocare de 21% şi 17%, fondurile de pensii şi companiile de asigurări au o distribuţie de 6% şi 13%, iar alte categorii de investitori printre care şi instituţii oficiale deţin 10% şi respectiv 8%.
Tranzacţia a fost intermediată de BNP Paribas, Citigroup Global Markets Europe AG, HSBC Continental Europe, Raiffeisen Bank International AG, Societe Generale şi UniCredit Bank AG.