Delicatesa românească, considerată „DIAMANTUL negru al pădurii”, ar putea dispărea, avertizează șeful ANPM. Care este motivul: „Așa se explică”

Delicatesa românească, considerată „DIAMANTUL negru al pădurii”, ar putea dispărea, avertizează șeful ANPM. Care este motivul: „Așa se explică”
Publicat: 29/11/2024, 10:08

Trufele românești, supranumite și diamantele negre ale pădurii, ar putea deveni tot mai rare și chiar ar putea dispărea în următorii ani, atrage atenția Laurențiu Alexandru Păștinaru, Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).

Aceste delicatese care cres în pădurile României deven tot mai rare și chiar ar putea dispărea în următorii ani, din cauza braconierilor, care intră ilegal pe terenurile forestiere și distrug fondul de resurse forestiere nelemnoase, cu ajutorul câinilor special antrenați, spune Laurențiu Alexandru Păștinaru, Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM).

„Sunt oameni care concesionează terenurile, de la direcțiile silvice, pentru a putea culege controlat trufe, solicită autorizațiile de recoltare de la Agențiile pentru Protecția Mediului, dar ajung în situația de a nu putea beneficia de aceste roade ale pădurii, din cauza braconierilor care intră ilegal și sapă peste tot, cu ajutorul câinilor, distrugând terenul respectiv.

Creșterea acestor ciuperci extrem de scumpe și de dorite, necesită condiții speciale. Dezvoltarea lor are loc pe parcursul mai multor ani, iar acest săpat excesiv modifică umiditatea și nutrienții din sol, anulând regenerarea trufelor.

Așa se explică numărul mare de vânzători de care dai la tot pasul pe platformele de vânzări pentru persoane fizice și care oferă astfel de produse la prețuri cuprinse între 100 și 200 de lei pe kilogram, în condițiile în care un astfel de produs poate ajunge la mii de lei, în magazinele de delicatese”, a explicat Președintele ANPM.

Potrivit specialiștilor în domeniul Biodiversității, din cadrul ANPM, în România cresc mai multe soiuri de trufe albe și negre, printre care se află: trufa neagră de vară, trufa de iarnă, trufa mesentericum, trufa albă – una din cele mai scumpe din lume -, trufa de toamnă, trufa porcească, trufa cu spori mari și trufa neagră, fiecare din ele distingându-se prin culoare, formă, înveliș, aspect interior, consistență, miros și gust.

„Situația aceasta, în care o persoană plătește pentru a concesiona un teren pentru recoltarea de trufe, iar altele invadează ilegal perimetrul respectiv și culeg ca pentru consum propriu, oricât pot duce, poate fi evitată prin modificarea Legii Mediului și a Ordinului nr.410/2008 care prevăd modalitatea de recoltare, capturare, achiziție și vânzare, în sensul acordării acestor drepturi doar persoanelor juridice.

Acest lucru ar întări puterea de control a Gărzii Naționale de Mediu și s-ar putea verifica mult mai clar cât s-a autorizat să se recolteze și cât s-a recoltat de fapt.

Am auzit că există primari care dau acorduri de recoltare pe terenuri care sunt pășuni, ca să valideze vânzările unora dintre acești braconieri, în condițiile în care pe acele terenuri nu au cum să existe vreodată astfel de ciuperci rare”, a spus Laurențiu Alexandru Păștinaru.

În acest sens, în urmă cu mai mulți ani, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a pus în dezbatere publică un Ordin care aproba instrucțiunile privind recoltarea și achiziționarea produselor nelemnoase specifice fondului forestier național și care stabilea modul de organizare a recoltării și achiziției acestor produse, dar nu a parcurs etapele necesare aprobării finale, fiind încă la Parlament.

Conform Ordinului 410/2008, persoanele fizice sau juridice care doresc să recolteze trufe trebuie să obțină autorizație de recoltare, de la Agenția județeană pentru Protecția Mediului, aflată în coordonarea ANPM și în subordinea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, potrivit unui comunicat de presă.

Documentul, care prevede exact cantitatea care poate fi recoltată, speciile și zona de recoltare se obține în baza unui studiu de evaluare a resurselor eliberat de una din instituțiile afiliate Academiei Române, care indică, în baza unor studii de specialitate, ce capacitate de suport are zona respectivă și cât din această capacitate poate fi recoltat.

Când se recoltează astfel de trufe

Conform legii, fiecare tip de trufă are o perioadă specifică pentru colectare, tocmai pentru ca în restul timpului să se poată regenera. Iată câteva exemple:

– Trufa neagră/ Perla neagră – se recoltează în perioada 1 august – 31 decembrie;
– Trufa de vară – se recoltează în perioada 1 iunie – 15 septembrie;
– Trufa de toamnă – se recoltează în perioada 1 august – 31 decembrie;
– Trufa cu spori/ trufa usturoiată – se recoltează în perioada 1 septembrie – 1 decembrie;
– Trufa încrețită – se recoltează în perioada 1 septembrie – 1 decembrie;
– Trufa de iarnă – se recoltează în perioada 1 decembrie – 31 decembrie;
– Trufa de primăvară – se recoltează în perioada 15 aprilie – 15 mai;
– Trufa porcească – se recoltează în perioada 1 iulie – 30 octombrie.

Denis Andrei
Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ciolacu: Dacă cineva a furat voturi la primul tur al alegerilor, ca premier mă voi...
Categoria de pensionari români care vor primi pensii mărite la 2.240 lei, de la 1...
FOTO. Imagini incendiare: așa arată la 63 de ani prima soție a celebrului milionar din...
Adrian Văncică, după rezultatele de la primul tur al alegerilor prezidențiale: „Bă, da’ am înnebunit...
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” |...
Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR, explică ce se întâmpla dacă Ciolacu intră în turul doi...
Profesor de Științe Politice: Renumărarea voturilor de către BEC va fi mult mai precară. Decizia...
Fratele lui Pepe, legătură paranormală cu fiul său mort de 17 ani: 'Am reușit să-mi...
Alimentul DE POST care distruge creierul. Vlad Ciurea: „De 10 ani nu am mai mâncat”
Cum va fi vremea de Moș Nicolae. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele patru...
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa...
A început renumărarea voturilor! CCR anunță astăzi dacă va anula primul tur al alegerilor prezidențiale
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Cât e amenda dacă nu aprinzi luminile de ceață? Drumurile pe care sunt obligatorii
CSAT a constatat că TikTok a influenţat alegerile prezidenţiale din România: Un candidat a beneficiat...
Iubire cu năbădăi: FEMEIA care l-a DOMINAT pe regele Carol al II-lea!
Decizie finală pentru Călin Georgescu. Toni Greblă: A rămas definitivă...
Noua funcție ascunsă WhatsApp. Puțini utilizatori știu de ea
Ce mașină conduce Elena Lasconi. Ce avere deține candidata care a ajuns în turul doi...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Elena Viscu, fosta soție a lui CRBL, a vorbit despre perioada grea în care se...
Lino Golden, adevărul despre cearta cu Alex Velea și Mario Fresh: "Cum trădezi doi prieteni...
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Experții demontează miturile zonei intime! Iată ce trebuie să știi despre sănătatea sexuală