Demența din MEZELUL procesat. Salamul, cârnații și parizerul, otrăvurile preferate ale românilor

Publicat: 05 08. 2024, 21:16
Actualizat: 05 08. 2024, 21:25

This browser does not support the video element.

Consumul regulat de mezeluri crește semnificativ riscul de demență, este concluzia unui studiu american întins pe durată de 43 de ani. Și vine după ce mâncarea procesată din carne roșie a fost declarată și cancerigenă. Românii par să facă excess de mezeluri procesate, cu de toate, aditivi, coloranți etc.

Statistica spune că un român mănâncă anual 80kg de carne fără teamă de consecințe. Mare parte din cantitate înseamnă salam, cârnați și parizer. Șapte din 10 români mănâncă săptămânal mezeluri.

O dată da, eu știu, două-trei zile. Ne place și șuncă de curcan, mușchi țigănesc, sendviș, da, sandvici foarte, foarte bun și un cap de curcan excepțională. Să ne temem? Nu mai mâncăm niciodată. Dacă e să ne temem de asta, toate toate conțin câte ceva. Foarte rar. Sunt pline de foarte multe porcării, să zic așa, foarte mulți aditivi, foarte multă sare și prefer să nu mănânc.

Mezelurii din carne stricată

Chiar și reprezentanții industriei admit că nu toate mezelurile sunt din materie primă de calitate. Pot exista produse alimentare care să se facă din alte produse pe ultima perioadă de valabilitate, care să fie tocate, amestecate într-o anumită compoziție.

Un studiu prezentat în Statele Unite, la Filadelfie, arată că cei care mănâncă cel puțin de două ori pe săptămână carne procesată au cu 14% mai multe riscuri să sufere de demență, comparativ cu cei care se abțin și au mezeluri în meniu de trei ori pe lună.

Cercetarea, făcută pe 130.000 de oameni spune că cei care nu își pot înfrâna poftele ar putea avea parte de probleme mari. Primele tulburări care apar sub tulburările de memorie. Alcimerusul vine și la vârste mult mai tinere și că are o evoluție cu atât mai galopantă cu cât pacientul are o vârstă mai tânără.

Demența este o afecțiune produsă prin distrugerea în timp a celulelor din creier și dispariția a comunicării între neuroni. Autoritățile nu au făcut niciun studiu, dar estimările spun că peste 700.000 de oameni sunt afectați de altzhimer sau demență. Numărul lor ar putea fi însă mult mai mare, pentru că sunt cazuri nediagnosticate.

Cercetătorii spun că dacă înlocuim una din porțiile săptămânale de carne procesată cu nuci sau fasole verde, riscul unui declin cognitiv scade cu 20%, nucșoare, nuci, migale, o porție două de în fiecare zi, dacă se poate, înseamnă 20-30g de proteine neprelucrate termic. Organizația Mondială a Sănătății a anunțat încă de acum 10 ani carnea procesată favorizează apariția cancerului.

Este și principala cauză pentru bolile cardiovasculare, care provoacă cele mai multe decese.