În urmă cu mai puțin de trei ani, Boris Johnson i-a condus pe conservatorii britanici la cea mai mare victorie electorală din 1987. Acum, premierul a pierdut sprijinul parlamentarilor săi și demisionează. BBC enumeră cinci motive pentru care premierul britanic și-a pierdut poplaritatea.
Miercuri, 29 iunie, deputatul Chris Pincher – la acea vreme, adjunctul șefului conservator – a mers la un club privat din Londra unde, în propriile sale cuvinte, a „băut mult prea mult” și „s-a făcut de rușine”.
El a fost acuzat că a pipăit doi bărbați, ceea ce a dus la o serie de acuzații, unele datând de ani în urmă, notează BBC. Acest incident a declanșat un lanț de evenimente care s-au încheiat cu căderea premierului.
În primul rând, cancelaria premierului – Downing Street – a transmis că Boris Johnson nu cunoștea aceste „acuzații specifice” despre deputatul Pincher înainte de a-l numi ca adjunct șef al Secretariatului Trezoreriei în februarie. Însă afirmația s-a dovedit a fi inexactă.
Pe 4 iulie, BBC a relatat că premierul Boris Johnson a fost la curent cu o plângere oficială în acest send. A doua zi, un fost funcționar public – Lord McDonald – a spus că premierului i s-a adus la cunoștință personal despre această plângere.
Boris Johnson a recunoscut apoi că i s-a spus acest lucru în 2019 și și-a cerut scuze pentru numirea lui Pincher în funcție.
În aprilie anul acesta, premierul britanic a fost amendat pentru încălcarea regulilor de izolare, după ce a participat la o petrecere de ziua lui în iunie 2020.
El și-a cerut scuze, de asemenea, că a mers la o petrecere de tip „aduceți-vă propria băutură” în grădina cancelariei Downing Street în timpul primului lockdown.
Poliția Metropolitană a emis 126 de amenzi pentru 83 de persoane pentru încălcarea regulilor de izolare socială în Downing Street și pe Whitehall.
Și un raport al lui Sue Gray – un înalt funcționar public – a descris o serie de evenimente sociale la care a participat personalului politic care au încălcat regulile de izolare.
În decembrie anul trecut, Boris Johnson a declarat în Parlamentul britanic că „toate îndrumările au fost respectate complet”. El este acum investigat de o comisie parlamentară care va stabili dacă a indus în eroare cu bună știință Parlamentul.
Inflația a crescut brusc în 2022, până la rata actuală de 9,1% în Marea Britanie.
Multe dintre motivele acestei situații erau în afara controlului lui Boris Johnson. Invazia Ucrainei de către Rusia, de exemplu, a dus la creșterea prețului petrolului și a prețului alimentelor.
Și, în timp ce guvernul a luat niște măsuri – de exemplu reducerea taxei la combustibil cu 5 pence pe litru – a continuat și cu o creștere a taxelor în aprilie 2022. National Insurance a crescut cu 1,25 pence .
Guvernul a spus că majorarea taxelor va servi la creșterea alocațiilor pentru sănătate și asistență socială, iar schimbările care au început săptămâna aceasta în acest sens au atenuat lovitura dată bugetului britanicilor – dar oricine câștigă mai mult de 34.000 de lire sterline pe an va plăti în continuare mai mult.
„În mijlocul celei mai grave crize ale costului vieții din ultimii zeci de ani guvernul alege să majoreze taxele pentru oamenii care au locuri de muncă”, a declarat liderul laburist Sir Keir Starmer în aprilie.
În octombrie 2021, o comisie a Camerei Comunelor a recomandat o suspendare de 30 de zile pentru deputatul conservator Owen Paterson.
Comitetul a spus că a încălcat regulile de lobby, în beneficiul companiilor care l-au plătit.
Dar conservatorii – conduși de premier – au votat pentru întreruperea suspendării acestuia și au înființat o nouă comisie care să analizeze modul în care au fost efectuate investigațiile.
După scandal, deputatul Paterson a ajuns să demisioneze. Boris Johnson a recunoscut mai târziu că „a dat-o în bară” în gestionarea cazului.
Boris Johnson a câștigat majoritatea uriașă a britanicilor pe baza unei politici clare și ușor de urmat – „Get Brexit Done”.
Dar de atunci, au spus criticii săi, a existat o lipsă de concentrare și de idei în Downing Street.
Fostul său consilier devenit critic șef, Dominic Cummings, l-a acuzat în repetate rânduri că este „un cărucior de cumpărături scăpat de sub control, care virează de la o poziție la alta”.
Alții au pus la îndoială filosofia premierului – sau chiar au contestat că ar avea una. În iunie, deputatul conservator și fostul ministru Jeremy Hunt l-a acuzat pe premier de lipsă de „integritate, competență și viziune”.
Jeremy Hunt vorbea anterior despre un „vot de încredere”, pe care Johnson l-a câștigat – dar nemulțumirile la adresa activității sale au devenit din ce în ce mai puternice.
Au continuat să vină înfrângerile în alegerile parțiale. După cele mai recente înfrângeri, Johnson a spus că eșecul nu îl va împinge la o „transformare psihologică”.
Dar cest lucru, acum, nu mai este preocuparea parlamentarilor conservatori. Aceștia și-au exprimat opinia, iar prim-ministrul britanic pleacă.