Denunțătorul lui Coldea contraatacă. Hideg a depus documente noi la dosar și cere anularea executării forțate de avocatul Trăilă

Casa de avocatură Doru Trăilă şi Asociaţii a trecut deja la executarea firmei Sanimed International Impex a denunțătorului Cătălin Hideg, a confirmat pentru Gândul omul de afaceri. Contul companiei a fost blocat pentru o poprire de circa 1,5 milioane lei imediat după ce vineri, 28 iunie, casa de avocatură a dat în judecată compania solicitând suma de 500.000 de euro din cadrul contractului de asistenţă juridică, considerat de DNA un paravan pentru trafic de influenţă.

Contactat telefonic, Cătălin Hideg a declarat pentru Gândul că a fost luni la DNA pentru a depune documentele primite prin care era înștiințat de sechestrul pe conturile companiei de la Banca Transilvania.

Am anunțat procurorul de caz despre acest demers al domnului Trăilă, pentru că am considerat de cuviință că anchetatorul să cunoască ce au făcut Trăilă și Coldea, a precizat Hideg.

Avocatul său,  Violeta Oanea, a confirmat pentru Gândul că va fi depusă o contestație la executare „Încercăm o suspendare și vom cere anularea titlului executoriu pentru că nu e normal ce se întâmplă!”

Casa de avocatură Doru Trăilă şi Asociaţii i-a notificat săptămâna trecută pe Hideg şi firma sa Sanimed.

„Vă aducem la cunoştiinţă că denunţarea unilaterală a contractului de asistenţă juridică produce efecte juridice doar pentru viitor, astfel că obligaţiile asumate de către dvs prin contractul de asistenţă juridică scadente şi neîndeplinite la data denunţării contractului de asistenţă juridică rămân în vigoare. În acest context precizăm că onorariile scadente şi neachitate până în prezent sunt exigibile şi vă solicităm să le achitaţi”, se arată în adresele trimise de Doru Trăilă

Poprire de peste 1,5 milioane euro pe contul de Banca Transilvania

La scurt timp, Cătălin Hideg a primit notificare de la Banca Transilvania, în care este anunțat că i s-a pus poprire pe conturi.

„Bună ziua, pe contul BT 6256689 s-a instituit o poprire de 1 540 794.1 RON de către Societatea Civilă Profesională de Executori Judecătorești Peticaru, Iordache și Asociații. Pentru a află motivul, va rugăm să contactați instituția popritoare. Mai multe detalii despre popriri găsiți pe https://întreb.bancatransilvania.ro/popriri/ – Banca Transilvania”, este mesajul primit de la bancă denunțătorul din dosarul Coldea.

Iată și somația primită de Cătălin Hideg de la executorii judecătorești:

„Având în vedere cererea de executare silită formulată de creditorul S.C.P. DORU TRĂILĂ și ASOCIAȚII (…) reprezentat legal prin avocat asociat coordonator Doru Trăilă, în baza titlului executoriu reprezentat de Contract de asistență juridică (…) împotriva debitorului SANIMED INTERNAȚIONAL IMPEX S.R.L. (…) prin care va aducem la cunoștință că s-a declanșat urmărirea silită împotriva dumneavoastră până la recuperarea unei creanțe certe, lichide și exigibile, precum și a cheltuielilor de executare silită, sume ce vor fi actualizate.
În prezentul dosar execuțional formulăm prezența SOMAȚIE (…) prin care va punem în vedere că, în conformitate cu dispozițiile Cod Procedura Civilă, în baza cerereii și la stăruință creditorului menționat mai sus, în termen de 1 zi de la primirea sau lăsarea prezenței somații la domiciliul dvs., să va conformati întocmai dispozitivului hotărârii judecătorești menționate mai sus, în sensul de a achita creditorului creanță să, în valoare de 1.540.794,10 Lei, suma compusă din 1.515.928,46 Lei reprezentând onorarii avocatiale restante, conform titlului executoriu menționat mai sus și 24.865,64 Lei cheltuieli de executare silită, calculate la dată de 28.06.2024 în baza Încheierii de stabilire a cheltuielilor de executare silită nr. 158EP din dată de 28.06.2024”, se arată în somația primită de Hideg de la S.C.P.E.J. Peticaru, Iordache și Asociații.

Contractul de asistenţă juridică dintre Hideg și Trăilă

Pe 26 octombrie 2023, omul de afaceri Cătălin Hideg a semnat un contract de asistenţă juridică cu casa de avocatură Doru Trăilă şi Asociaţii în valoare de 600.000 de euro din care a achitat efectiv doar 100.000 de euro.

După ce a fost condamnat în primă instanţă la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar de fraudă cu fonduri europene legat de realizarea centrului medical de recuperare pentru vârstnici RecuMed din Călugăreni, Hideg a formulat un denunţ la DNA împotriva avocatului Doru Trăilă şi a generalilor SRI în rezervă Dumitru Dumbravă şi Florian Coldea.

El a susţinut că, în realitate, contractul de asistenţă juridică a fost un paravan pentru a cumpăra influenţă din partea generalilor SRI ca să scape de dosarul penal. În schimbul a 600.000 de euro, avocatul Trăilă şi generalul Dumbravă i-ar fi promis lui Hideg că îl ajută să obţină o condamnare cu suspendare şi să scape de controlul judiciar în condiţiile în care judecătorul din dosar, Cătălin Gabriel Bunea, a fost studentul lui Doru Trăilă (care e şi profesor universitar).

Pe 25 aprilie 2024, Hideg a denunţat unilateral contractul de asistenţă juridică încheiat cu casa de avocatură Doru Trăilă şi Asociaţii. Pe 24 mai 2024, procurorul DNA Mihaiela Iorga Moraru a formulat acuzaţii oficiale la adresa avocatului Doru Trăilă şi a generalilor în rezervă Coldea şi Dumbravă pe care îi acuză de trafic de influenţă.

Potrivit legii pentru protecţia martorilor, persoanele – care au cunoştiinţă de săvârşirea unor infracţiuni şi formulează denunţuri înainte să afle organul de urmărire penală – beneficiază de exonerare de răspundere penală (în cazul lui Cătălin Hideg, el nu este urmărit pentru cumpărare de influenţă). În plus, el beneficiază de articolul 19, adică poate cere înjumătăţirea pedepsei în dosarul în care este inculpat şi judecat pentru fraudă cu fonduri europene. Cum Parchetul european nu a mai formulat apel la decizia de condamnare, ci doar Cătălin Hideg, el ar putea obţine înjumătăţirea pedepsei de 4 ani, adică 2 ani de închisoare, iar instanţa ar putea să îi comute pedeapsa într-una cu suspendare.