DEPENDENȚA de social media la copii și adolescenți poate duce la modificări cerebrale și probleme de sănătate mintală
This browser does not support the video element.
Un studiu alarmant realizat de experții unei universități din Londra arată că dependența de rețelele sociale afectează grav sănătatea mintală a copiilor și adolescenților, provocând modificări în chimia creierului și dificultăți în menținerea relațiilor sociale.
Date alarmante privind copiii și adolescenții dependenți de internet și rețelele sociale au fost dezvăluite într-un studiu realizat de experții unei universități din Londra. Potrivit rezultatelor, tinerii care petrec ore îndelungate pe platforme precum TikTok, Instagram, Facebook și Snapchat suferă modificări în chimia creierului, ceea ce duce la probleme de sănătate mintală și dificultăți în menținerea relațiilor sociale.
„Rezultatele studiului arată că atât copiii, cât și adolescenții dependenți de rețelele sociale au dificultăți în a menține relații și activități sociale. Aceștia evită contactul cu alți oameni pentru a petrece mai mult timp online, suferind de tulburări alimentare și de somn. Modificările chimiei creierului pot conduce la dependențe suplimentare, comportamente negative și efecte adverse asupra capacităților intelectuale și sănătății mintale”, a transmis Iulia Bălăianu, corespondent Digi24
Datele de la organizația „Salvați Copiii” subliniază gravitatea situației: 34% dintre tineri petrec în jur de 6 ore pe zi pe telefon, iar 14% depășesc această durată. Utilizarea rețelelor sociale devine semnificativă în intervalul de vârstă 5-10 ani, o treime dintre părinți raportând că cei mici folosesc TikTok în proporție de 21% Instagram, 19% Facebook și 17% Snapchat.
Vizionarea de conținut video și jocurile sunt principalele activități raportate de părinți, utilizarea rețelelor sociale crescând semnificativ odată cu vârsta, cu un accent deosebit pe Instagram și WhatsApp. TikTok este utilizat de 86% dintre adolescenți, fiind o platformă foarte populară și printre copii.
Sursa: Digi24
Foto caracter ilustrativ / Sursa foto: Profimedia
CITEȘTE ȘI: