Proiectul de lege privind aprobarea semnării Acordului de sprijin între statul român şi Societatea Naţională Nuclearelectrica SA pentru construcția Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă a fost adoptat, marți, de deputații din Parlament.
Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect, care deja a trecut de votul Senatului.
Potrivit expunerii de motive, „scopul acordului este de a stabili modalităţile efective de cooperare între părţi, prin stabilirea unor angajamente şi obligaţii ale statului român privind asigurarea măsurilor necesare finanţării proiectului, implementarea şi adoptarea măsurilor de sprijin, inclusiv măsuri de ordin legislativ. De asemenea, acordul stabileşte ca părţile să negocieze şi să încheie contracte de implementare subsecvente, cu respectarea principiilor stabilite de acord”.
Potrivit unui amendament, „statul român, prin Secretariatul General al Guvernului, în calitatea sa de acţionar semnificativ al CNTEE Transelectrica SA (Transelectrica), dar şi în calitatea sa de autoritate de stat, va dispune măsurile necesare cu privire la finalizarea de către Transelectrica, până la data punerii în funcţiune a proiectului, a liniilor de transport a electricităţii care să permită racordarea Unităţilor 3 şi 4 de la CNE Cernavodă la Sistemul Electroenergetic Naţional şi evacuarea energiei electrice produse de proiect”.
Fiecare parte îşi va suporta propriile costuri şi cheltuieli survenite în legătură cu elaborarea, imprimarea şi negocierea acestui acord, potrivit unui alt amendament.
Într-un comunicat de presă, Societatea Națională Nuclearelectrica își exprimă satisfacția cu privire la semnarea Acordului de sprijin între statul roman și SNN în vederea dezvoltării „Proiectului strategic național Unitățile 3 și 4 ale CNE Cernavodă”. „Este clar că fără implicarea statului și a autorităților în proiectele energetice nucleare, acestea nu se pot realiza”, transmite SNN.
Prin implementarea proiectului de construire a Unităților 3 și 4 de la CNE Cernavodă, Nuclearelectrica arată că se vor adăuga „încă 10TWh de energie fără emisii de CO2 în sistemul energetic național după anul 2031”.
Etapa a doua a proiectului presupune încheierea contractelor pentru elaborarea ingineriei critice necesare actualizării proiectului, actualizarea bugetului proiectului, structurarea și contractarea finanțării și agrearea unei arhitecturi contractuale adecvate, obținerea opiniei favorabile a Comisiei Europene (în urma notificării conform art. 41 din Tratatul EURATOM), obținerea Autorizației de Securitate Nucleară pentru etapa de construcție și luarea deciziei finale de investiție, pentru trecerea în etapa a treia, care presupune construcția reactoarelor 3 și 4.
„Proiectul Unităților 3 și 4 este parte esențială din strategia de investiții a Nuclearelectrica de reeenergizare a României prin energie curată, alături de retehnologizarea Unității 1 și a Proiectului Reactoarelor Modulare Mici. Energia nucleară, eficientă, sigură, curată va face din România un exemplu la nivel regional, dar și global, prin diferite parteneriate suport asociate proiectelor majore de investiții (…) Cu cât dezvoltam în timp util mai multe capacități, cu impact direct în strategia de decarbonare, dar mai ales în securitate energetică, cu atât vom crește echilibrul sistemului și siguranta consumatorului”, a transmis Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica.