Legile educației ajung la vot final în Camera Deputaților. Rapoartele proiectelor pentru învățământ preuniversitar și universitar au fost publicate

Legile educației ajung la vot final în Camera Deputaților. Rapoartele proiectelor pentru învățământ preuniversitar și universitar au fost publicate
Publicat: 09/05/2023, 20:06
Actualizat: 09/05/2023, 20:09

Proiectele legilor educației au fost introduse pe ordinea de zi a ședinței de plen a Camerei Deputaților de miercuri, discuțiile urmând să înceapă la ora 10.00. Rapoartele pentru proiectul legii învățământului preuniversitar și cel al legii învățământului universitar au apărut pe site-ul Camerei, după un parcurs anevoios, criticat și controversat. Senatorul Ștefan Pălărie, membru în Comisia pentru învățământ, a explicat pentru Gândul ce se mai poate face în privința amendamentelor respinse în comisii. 

Comisia pentru învăţământ din Camera Deputaţilor a început pe 21 aprilie dezbaterile asupra celor aproape 1.000 de amendamente depuse la proiectele legilor educației, varianta finalizată de ministrul Ligia Deca și avizată de Guvernul Ciucă. Cele mai multe amendamente la proiectul redactat de ministrul Ligia Deca au venit din partea social-democraţilor. Mai exact, 790 de amendamente la textele de legi ale educației aparțin PSD, în timp ce 200 sunt venite de la USR. Doar la proiectul legii privind învățământul preuniversitar sunt 569 de pagini de amendamente.

Modificările aduse Legii educației au la bază proiectul „România Educată” al președintelui Klaus Iohannis, care promitea schimbări fundamentale în educație. Actuala formă a Legii educației a fost publicată în Monitorul Oficial pe 10 ianuarie 2011, moment de la care se află în vigoare și stă la baza funcționării sistemului de învățământ românesc. Aceasta a avut mai bine de 100 de modificări aduse de miniștrii Educației din această perioadă și a devenit cel mai corectat și mai completat act normativ din ultimul deceniu.

„Mă aștept ca 99% să fie legea exact așa cum va ieși în comisia de raport”

Miercuri vor avea loc dezbaterile în plenul Camerei Deputaților și se va ajunge la forma finală a proiectelor legilor educației. Procedural, în plenul Camerei Deputaților se mai pot repune în discuție și supune votului amendamentele respinse în comisii.

”Orice partid le poate repune în plen și supune votului, dar nu cred că vor fi mari surprize. M-aș aștepta chiar ca 99% să fie legea exact așa cum va ieși în comisia de raport.

Dezbaterile au fost fierbinți la Camera Deputaților, în comisii au fost vreo șapte zile intense de dezbateri. Au fost totuși niște modificări și pe preuniversitar și pe universitar. La preuniversitar, singurele amendamente care au trecut au fost mai degrabă, generic vorbind, amendamentele cultelor, minoritățile și-au mai obținut niște lucruri.

Apoi, când spun cultele, generic, și religia la Bac și alte elemente. A apărut asta cu exmatricularea și cu sancțiunile.

Au fost respinse marea majoritate a amendamentelor USR. A trecut obligativitatea primăriilor de a consolida clădirilor aflate în risc seismic, dar nu a trecut, de exemplu, obligativitatea primăriilor de a asigura paza unităților școlare, care este o chestie foarte gravă.

A fost respinsă propunerea noastră de a include, din nou, salarizarea profesorilor în Legea educației. A fost respins amendamentul nostru ca ministrul să-și piardă mandatul dacă nu se alocă 15% din bugetul de stat, cum zic ei. A fost respinsă ideea de înlocuire a titularizării cu licențierea în sistemul didactic și apoi decizia școlilor de a-și angaja profesorii”, a detaliat Ștefan Pălărie.

Senatorul USR a mai spus că au fost respinse și propunerile de incompatibilități.

”Noi am propus eliminarea admiterii prin examen, am propus evident să se renunțe la structura asta de bacalaureat nou, care nu este fundamentată pe nicio cifră. Iar la universitar, față de legea care venise de la Guvern, a apărut că mandatele în curs ale rectorilor nu se pun ca fiind mandate, deci poți să ai două noi. Au redefinit plagiatul și a apărut o frază nouă, cu ce anume se consideră excepții de la plagiat, a se vedea erorile materiale de citare.

Toate acestea vulnerabilizează și mai tare legea. Noi nu o să votăm pentru ea, opoziția, în general, nu cred că o să voteze”, a mai spus Ștefan Pălărie.

  • RAPORTUL asupra proiectului Legii învățământului preuniversitar poate fi consultat  AICI
  • RAPORTUL asupra proiectului Legii învățământului superior poate fi consultat AICI

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV | Școala românească, o „ciorbă” cu multe ingrediente. Expert în educație: „Acest sistem creează fuga după note, trebuie găsit un echilibru”

EXCLUSIV | Legile educației, între secretomanie și mize politice? Specialist în educație: „Rezultatul va fi unul și mai mediocru. Le este frică să-și asume scoaterea modelului educațional din paradigma comunistă”

EXCLUSIV | Noile legi ale educației, la a treia amânare de la doi miniștri, România educată mai așteaptă. ”Cea mai mare dorință este să însemne ceva mai bun și să nu se schimbe cel puțin un ciclu complet de învățământ” 

Mara Răducanu
Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a fost reflectată victoria Maiei Sandu în presa internațională: O palmă dată Kremlinului. Ce...
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Un nou tratament promițător pentru cel mai mortal tip de cancer cerebral