Prima pagină » Actualitate » „Deputatul MITRALIERĂ” află în noiembrie dacă justiția îl consideră „Revoluționar”/ Casa Județeană de Pensii Argeș îi cere BANII înapoi

„Deputatul MITRALIERĂ” află în noiembrie dacă justiția îl consideră „Revoluționar”/ Casa Județeană de Pensii Argeș îi cere BANII înapoi

Pe 11 noiembrie 2024, fostul deputat social democrat Cătălin Rădulescu, cunoscut mai bine cu pseudonimul de „Deputatul Mitralieră”, va afla dacă a fost sau n-a fost „luptător cu rol determinat la Revoluție”. Judecătorii Curții de Apel București trebuie să se pronunțe în acest dosar, în care mai sunt implicate și alte trei persoane. procesul a început în anul 2021.

În 2016, cel supranumit „Deputatul Mitralieră”, posesor al unui titlu de „Luptător cu Rol Determinant” în cadrul Revoluției din 1989, era trimis în judecată de către Direcția Națională Anticorupție sub acuzația de complicitate la abuz în serviciu pentru obținerea de foloase necuvenite și fals în declarații, în formă continuată. Cătălin Marian Rădulescu ocupa funcția de membru al Camerei Deputaților, la vremea respectivă.

Alături de acesta, au mai fost trimiși în judecată Sanda Adrian(care deținea funcția de secretar de stat în cadrul Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor împotriva Regimului Comunist-SSPR și președintele Comisiei pentru eliberarea noului Certificat de Luptător cu Rol Determinant) și Cechi Cristina(care deținea funcția de membru al Comisiei pentru eliberarea noului Certificat de Luptător cu Rol Determinant) și Tănase Corina Denisa, la data faptei membru al Comisiei pentru eliberarea noului certificat de Luptător cu Rol Determinant.

DNA a reușit să demonstreze că fostul deputat a participat la Revoluție doar în Municipiul Pitești, nu și în Timișoara sau București, acolo unde confruntările cu forțele de represiune s-au soldat cu pierderi de vieți omenești, persoane rănite sau reținute, până la data de 22 decembrie 1989, ora 12.10.  Distincția se acordă în baza prevederilor Legii nr. 341/2004, cu modificările ulterioare, privind recunoștința pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977.

Fostul deputat social-democrat, Cătălin Marian Rădulescu, a obținut, de pe urma titlului de Revoluționar cu Rol Determinant, o indemnizație lunară și necuvenită, timp de 6 ani. Procurorii DNA l-au trimis în judecată, împreună cu toți cei implicați, după cum rezultă din comunicatul procurorilor anticorupție.

În ordonanța procurorilor se arată că în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
Suspecții Sanda Adrian, Tănase Corina Denisa și Cechi Cristina Valentina, în calitățile menționate mai sus, cu încălcarea prevederilor Legii nr. 341/2004, cu modificările ulterioare, ar fi acordat, în cursul anului 2016, titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluției din decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant” suspectului Rădulescu Cătălin Marian, deși acesta nu îndeplinea una dintre condițiile prevăzute de lege, respectiv pe aceea de a fi desfășurat activități revoluționare într-o localitate în care, în urma acțiunilor și confruntărilor cu forțele de represiune, au rezultat persoane ucise, rănite sau reținute până în data de 22 decembrie 1989, ora 12:10 – ora fugii dictatorului Nicolae Ceaușescu.
Titlul menționat mai sus se acordă în baza prevederilor Legii nr. 341/2004, cu modificările ulterioare, privind recunoștința pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului – Lupeni – august 1977.
Concret, membrii comisiei ar fi admis cererea formulată de suspectul Rădulescu Cătălin Marian și ar fi constatat îndeplinirea condițiilor legale pentru acordarea titlului de Luptător cu Rol Determinant doar pe baza a două declarații (din 2015 și 2016) în care acesta ar fi precizat aspecte neconforme cu realitatea cu privire la activitatea sa revoluționară în orașele Timișoara și București în perioada 16-21 decembrie 1989. Declarațiile respective ar fi contrazise în mod evident de documentele existente la dosarul administrativ al acestuia, existent la S.S.P.R., din care ar rezulta că suspectul a desfășurat activitate revoluționară doar în orașul Pitești, începând cu data de 22 decembrie 1989, după fuga dictatorului, nicidecum în orașele Timișoara și București.
Urmare a acestor demersuri, suspectului Rădulescu Marian Cătălin i-a fost acordat, prin decret prezidențial, titlul de „Luptător cu Rol Determinant”, cu consecința obținerii în mod necuvenit de către acesta a unei indemnizații de gratitudine în valoare de 2.020 lei/lunar începând cu data de 01.01.2015, în total 143.420 lei.
Suspecților li s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală în zilele de 14 și 15 decembrie 2020.

Casa Județeană de Pensii Argeș s-a constituit parte civilă în acest proces, impunând măsuri asiguratorii asupra tuturor celor implicați pentru recuperarea prejudiciului de 143 420 lei. La unul dintre termenele procesului, când trebuia să fie audiat unul dintre cei doi martori, s-a suspendat ședința din cauza unei amenințări cu bombă. Curtea de Apel București se va pronunța pe 11 noiembrie dacă fostul parlamentar își poate păstra sau, nu, distincția de „Revoluționar”, cu toate drepturile aferente.

 

CITEȘTE ȘI:NII

Deputatul ”Mitralieră” confirmă dezvăluirile GÂNDUL.RO: „M-am înscris cu colegii mei în PER”/ ”Armata” nedorită de PSD care a migrat la Ecologiști

Deputatul ”Mitralieră” confirmă dezvăluirile GÂNDUL.RO: „M-am înscris cu colegii mei în PER”/ ”Armata” nedorită de PSD care a migrat la Ecologiști

A absolvit studii superioare de jurnalism și are o experiență de peste 15 ani în mai multe redacții de presă scrisă și TV, din România. vezi toate articolele

Citește și