Într-un interviu acordat publicației Der Standard, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre prioritățile sale pentru următorii ani, în contextul alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie și 8 decembrie, dar și despre viitoarea coaliție de guvernare.
Marcel Ciolacu a subliniat că, indiferent de rezultatul alegerilor, își dorește continuarea colaborării între PSD și PNL și a exclus orice posibilitate de a include partidul extremist AUR într-o coaliție guvernamentală pe durata mandatului său de președinte.
Vă pot asigura că, pe durata mandatului meu de președinte, AUR nu va face parte din nicio coaliție guvernamentală. Forțele extremiste trebuie izolate. (…) Am spus mereu că îmi doresc să continui să guvernez alături de PNL și sunt în continuare convins că aceasta este cea mai bună coaliție guvernamentală. În plus, am promis că premierul va fi desemnat din partea partidului din coaliție, dacă voi câștiga alegerile prezidențiale.
Premierul a adus în discuție și modelul austriac, unde se formează o coaliție între partidele de stânga și cele conservatoare, sugerând că acest tip de alianță ar putea fi valabil și pentru România.
Și în Austria au avut loc alegeri, iar acolo se conturează o coaliție între partide de stânga și cele conservatoare. Suntem într-o perioadă foarte dificilă din punct de vedere al securității și ne confruntăm cu provocări economice. Cred că aceasta este coaliția potrivită pentru a depăși aceste dificultăți, a spus Ciolacu pentru publicația Der Standard.
Un alt subiect important abordat de Ciolacu a fost creșterea fenomenului populiștilor de dreapta care întrețin legături cu Kremlinul, atât în România, cât și în alte state europene
Trebuie să întărim instituțiile pentru a ne asigura că încercările de destabilizare a democrației – așa cum am văzut recent în Republica Moldova – vor fi combătute cu fermitate.
Premierul a subliniat că trebuie să fim vigilenți și să izolăm politicienii care, „fie conștient, fie inconștient, pun interesele Rusiei mai presus de cele ale propriei țări.
De asemenea, trebuie să fim mai vigilenți pentru a contracara tacticile de război hibrid și, în același timp, să demascăm și să izolăm politic acei politicieni care – fie conștient, fie inconștient – pun interesele Rusiei mai presus de cele ale propriei țări.
CITEȘTE ȘI: