Prima pagină » Actualitate » Descoperă SECRETELE plăcintei cu brânză dulce. Află ce trebuie să faci ca să iasă fragedă

Descoperă SECRETELE plăcintei cu brânză dulce. Află ce trebuie să faci ca să iasă fragedă

Descoperă SECRETELE plăcintei cu brânză dulce. Află ce trebuie să faci ca să iasă fragedă

Dintre numeroasele rețete lăsate moștenire de regretatul expert în gastronomie Radu Anton Roman, plăcinta cu brânză dulce este printre cele mai apreciate.

Preparată mai ales înainte de începutul Postului Paștelui, când se lasă sec de brânză, această plăcintă e preferata românilor.

Ce ingrediente se folosesc la plăcinta cu brânză dulce

În „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti, carte apărută la Editura Paideia, Radu Anton Roman descrie modul de preparare a plăcintei cu brânză de vacă, dar și ce ingrediente trebuie folosite. Iar gospodinele țin cont de recomandările celebrului gastronom, căci plăcintele lui au fost degustate și apreciate de foarte mulți români.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 1,5 pachete de unt (300 g)
  • 250 g de smântână
  • 1 praf de sare
  • 1 cană mare de făină (de obicei, cât cere aluatul)

Pentru umplutură:

  • 500 g de brânză de vaci
  • 200 g de stafide
  • 3 plicuri de zahăr vanilat
  • 1 pahar de zahăr tos
  • 3 ouă
  • 1 lingură de făină
  • un praf de scorţişoară
  • un strop de rom

Pentru copt:

  • 1 nucă de unt
  • 1 pahar de pesmet
  • 3 linguri de zahăr pudră (pentru glazură)

Mod de preparare:

Aluat:

  • Se amestecă unt, smântână, faină şi sare şi se pune coca la frigider o noapte ca să iasă fragedă; cu 1 oră înainte de copt se scoate.

Umplutura:

  • Brânza se freacă cu ouă, zahăr, făină, scorţişoară, rom. Se adaugă stafidele şi se amestecă.

Copt:

Se împarte aluatul în două și se întind foi cât o tavă de cuptor. Se unge tava cu unt apoi se presară cu 2-3 linguri de pesmet. Se aşază 1 foaie, marcând bine colţurile şi înţepând-o cu furculiţa și se dă la cuptor 1 sfert de oră. Se scoate tava – foaia are o frumoasă culoare aurie – şi se presară restul de pesmet. Se aşterne umplutura, se acoperă cu a doua foaie şi se pune în cuptor, la foc potrivit, o jumătate de oră. Se oferă presărată cu zahăr pudră„, punctează Radu Anton Roman în cartea lui.

Radu Anton Roman a fost jurnalist, scriitor, realizator tv, vânător şi pescar sportiv. „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, publicată în 1998, este una dintre cele mai apreciate cărți despre gastronomia românească.

Recomandarea video

Mediafax
Zilele în care nu se fac nunți în 2026 și 2027. Calendar ortodox complet
Digi24
VIDEO De ce s-au bătut două femei la Timișoara: un influencer din campania lui Călin Georgescu, în mijlocul scandalului
Cancan.ro
EXCLUSIV | Imagini SFÂȘIETOARE la mormântul Ștefaniei Szabo, în prag de Crăciun. Omagiul care îți rupe sufletul
Prosport.ro
Loredana nu-și mai lasă soțul să muncească în Germania, deși e milionar, pentru că s-a plictisit de stilul de viață de acolo
Adevarul
Fără punte: premierul Bolojan elimină o zi liberă
Mediafax
Ce practici au românii de Ignat: Tradiții, credințe și obiceiuri păstrate din vechime
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Digi24
Consilierul de la Kremlin care a refuzat ordinul lui Putin și a încercat să oprească războiul din Ucraina. Era pregătit să fie împușcat
Cancan.ro
De ce ar fi murit mama Mihaelei Rădulescu, de fapt. Văduva lui Felix Baumgartner, primul mesaj oficial: 'Nu a fost bolnavă'
Ce se întâmplă doctore
Cum arată Narcisa Suciu la mai bine de 15 ani de când a plecat în Finlanda. De ce s-a reîntors în țară? E de nerecunoscut
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Mașini premium SH cu probleme. Expert: „Check engine aprins, beculețe care clipocesc...”
Descopera.ro
Prima întâlnire cu extratereștrii! Un astronom dezvăluie totul
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Ce te doare, Bulă? – Mă doare buzunarul, dom doctor …
Descopera.ro
De ce lipsesc culori din Soare? Nici măcar oamenii de știință nu au răspunsul complet!