DESCOPERIREA arheologică, ce scote la iveală detalii neștiute despre cultura DACILOR. Ce semnificație are templul antic de la Costești-Cetățuie

Publicat: 15 11. 2024, 18:23
Actualizat: 16 11. 2024, 01:21

În situl arheologic dacic de la Costești-Cetățuie, parte din complexul cetăților dacice din Munții Orăștiei (județul Hunedoara), s-au descoperit ruinele unui templu dacic, alături de alte structuri defensive și de locuire datând din perioada regatului dac, înainte de cucerirea romană.

Structura templului:

– Templul, ca și alte construcții religioase dacice, avea o structură circulară sau poligonală și era realizat din piatră, cu platforme de lemn.
– Ruinele indică o structură relativ simplă în comparație cu templele mai elaborate din Sarmizegetusa Regia, capitala Daciei.
– Altarul și modul de construcție sugerează că dacii practicau ritualuri religioase complexe și aveau o legătură strânsă cu zeii și natura.

Funcția religioasă:

– Templul este considerat a fi un loc sacru unde se desfășurau ceremonii religioase. Se presupune că era dedicat cultului zeului Zalmoxis, o divinitate centrală în religia dacică.
– Asemenea altor temple dacice, structura era poziționată în așa fel încât să ofere o panoramă a împrejurimilor, conferindu-i o aură de sanctuar al naturii și protejând comunitatea din jur.

Cetatea și rolul său în cultura dacică:

– Cetatea de la Costești-Cetățuie avea rol de apărare, fiind situată strategic pe o colină abruptă. Era fortificată cu ziduri de piatră și platforme defensive din lemn, ceea ce permitea o supraveghere eficientă a zonei.
– Este una dintre cetățile care alcătuiau sistemul defensiv al regatului dac, protejând accesul spre Sarmizegetusa Regia.

Importanța arheologică:

– Situl este inclus în patrimoniul mondial UNESCO, fiind o parte importantă a moștenirii dacice și oferind perspective valoroase asupra vieții și religiei dacilor.
– Cercetările arheologice au adus la lumină artefacte de mare valoare istorică și religioasă, cum ar fi ceramica dacică, unelte, arme, dar și structuri domestice și religioase bine conservate.

Templul și cetatea de la Costești-Cetățuie reflectă ingeniozitatea și spiritualitatea dacilor, oferind o fereastră către civilizația lor.

FOTO: Facebook/ Thraxus Ares