Descoperire colosală a cercetătorilor români. Oceanul Atlantic, afectat încă de la 1880
Mihai Dima, unul dintre cei mai renumiți cercetători români, a făcut o descoperire colosală. Circulația oceanică din Atlantic este slăbită încă din anii 1880 de dioxidul de carbon din atmosferă! Studiul publicat recent în revista NPJ arată că toate astea s-au întâmplat cu 80 de ani mai devreme decât estimau cercetările precedente. Rezultatele muncii lui Dima demonstrează influența semnificativă pe care activitatea umană o are asupra circulației oceanice.
Totodată, atrage atenția asupra pericolului ca intensitatea circulației oceanice să slăbească sub o valoare critică. Apoi, suferind o tranziție rapidă spre o altă stare, va genera o variație climatică bruscă, cu impact consistent și persistent asupra societății.
Ce se întâmplă cu dioxidul de carbon emis în atmosferă
Se știe că gazele cu efect de seră emise în atmosferă de om (dioxidul de carbon, de pildă) reprezintă principala cauză a încălzirii globale. De secole se observă o tendință de creștere a temperaturii medii globale la suprafața Pământului, spun specialiștii. Or, mai bine de 50% din dioxidul de carbon emis în atmosferă rămâne acolo pentru o perioadă de câteva decenii! Ei bine, cercetătorii sunt de părere că amprenta pe care o lasă omul va conduce la variații climatice semnificative în următorii ani, cu consecințe profunde pentru câteva secole de acum încolo!
Pe de altă parte, este periculos și dacă au loc modificări rapide semnificative, derulate în doar câțiva ani, deoarece ele nu oferă suficient timp pentru a ne adapta. Evoluția concentrației de CO2 din atmosferă și încălzirea globală se manifestă în mod gradual, neincluzând schimbări majore cu un caracter abrupt.
Cercetătorii au descoperit ȋn sistemul climatic componente cu dinamică specială. Ele sunt capabile să își schimbe brusc (și decisiv) starea, chiar și sub acțiunea unei cauze externe care variază lent, cum este creșterea concentrației de CO2 din atmosferă. O astfel de componentă este denumită „critică” fiindcă poate genera schimbări climatice bruște cu impact global. Între ele, regăsim și circulația oceanică din Atlantic. Mai simplu, această circulație (Atlantic Meridional Overturning Circulation – AMOC) are forma unei celule dispuse în plan vertical-meridianal, în care apa de suprafață se deplasează de la Ecuator spre Atlanticul de Nord.
- Profesorul Mihai Dima este absolvent al Facultății de Fizică a Universității din București și al Facultății de Cibernetică a Academiei de Studii Economice. A fost Bursier Humboldt la Universitatea din Bremen și la Institutul Alfred-Wegener pentru Cercetări Marine și Polare (Bremerhaven, Germania). În prezent, predă la Facultatea de Fizică și este director al Școlii Interdisciplinare de Studii Doctorale, din cadrul Universității din București.