Astronomii au descoperit o planetă în plină formare, un disc format din gaz și praf cosmic, care înconjoară o stea în devenire, este îmbibat cu suficientă apă încât să poată umple de trei ori oceanele Pământului.
Apa, un element cheie necesar pentru formarea și menținerea vieții așa cum o cunoaștem, a fost întotdeauna considerată să joace un rol important în formarea planetelor. Aceasta este prima dată când astronomii au putut să cartografieze distribuția apei într-un disc de gaz răcit și stabil, sau „disc protoplanetar”, care este ideal pentru formarea planetelor.
Echipa din spatele acestei descoperiri a utilizat Rețeaua Atacama Large Millimeter/ submillimeter Array (ALMA) pentru a focaliza vaporii de apă blocați în gaz și praf în interiorul unui disc protoplanetar care înconjoară steaua similară Soarelui, HL Tauri, situată la 450 de ani-lumină distanță de Pământ în constelația Taurul.
„Nu îmi imaginam niciodată că am putea surprinde o imagine a oceanelor de vapori de apă în aceeași regiune unde probabil se formează o planetă,” a spus Stefano Facchini, liderul echipei de cercetare și astronom la Universitatea din Milano, într-o declarație. „Rezultatele noastre arată cum prezența apei poate influența dezvoltarea unui sistem planetar, la fel cum s-a întâmplat acum aproximativ 4,5 miliarde de ani în propriul nostru sistem solar.”, a mai spus acesta.
HL Tauri face parte din una dintre cele mai mari și mai apropiate regiuni de formare a stelelor față de Pământ, numită norul molecular Taurus, care conține o creșă stelară formată din sute de stele nou-născute numite stele T Tauri. Sensibilitatea ALMA a permis astronomilor să determine distribuția apei în diferite regiuni ale discului HL Tauri.
Găsirea apei sugerează că aceasta este acumulată de planetele în devenire. Dacă este adevărat, acea apă ar fi impactat compozițiile chimice ale acestor planete.
„Imaginile noastre recente dezvăluie o cantitate substanțială de vapori de apă la o serie de distanțe de la stea, care include un decalaj în care o planetă ar putea fi în prezent în formare,” a adăugat Facchini, relatează space.com.
Sursa foto: Shutterstock