Descoperire incredibilă în Vaslui: Ce au găsit doi localnici în timp ce săpau prin curte / PIROTEHNIȘTII au ajuns imediat la fața locului

Publicat: 08 08. 2024, 10:06
Actualizat: 08 08. 2024, 10:52
Ce a găsit o familie din Vaslui în timpul unor săpături în curte. Era în pericol de ani de zile / Sursa foto: ISU Vaslui

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui a intervenit de urgență în localitatea Știoborăni, comuna Solești, din județul Vaslui, unde mai multe elemente de muniție neexplodate din prima jumătate a secolului XX au fost descoperite în curtea unui localnic.

Munițiile, găsite în timpul lucrărilor de construcție a unui gard, includ opt lovituri de grenadă Panzerschreck, calibrul 88 mm.

Specialiștii pirotehniști din cadrul ISU „Podul Înalt” Vaslui au fost chemați la fața locului pentru a asana zona și a securiza munițiile.

„La fața locului s-au deplasat specialiștii pirotehniști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Podul Înalt” al judeţului Vaslui. La finalizarea misiunii de cercetare a zonei, pirotehniștii au găsit opt elemente de muniție, de tip lovitură de grenadă Panzerschreck, calibrul 88 mm. După securizarea zonei, elementele de muniție rămase neexplodate au fost transportate la un depozit special construit pentru depozitarea munițiilor neexplodate/nedezactivate, acestea urmând să fie neutralizate la o dată ulterioară”, a transmis ISU Vaslui.


Recomandările autorităților

Pentru a preveni incidentele tragice, ISU Vaslui a emis câteva recomandări esențiale pentru cetățeni în cazul găsirii unor elemente de muniție neexplodate:

  • Interzis să lovească sau să miște munițiile găsite.
  • Interzis să comercializeze aceste obiecte.
  • Interzis să aprindă focul în apropierea munițiilor.
  • Interzis să introducă munițiile în foc.
  • Interzis să topească sau să taie elementele metalice ale munițiilor.
  • Interzis să folosească munițiile pentru improvizarea diferitelor unelte.
  • Interzis să utilizeze pulberile și explozivii proveniți din muniții în scopuri artizanale.
  • Interzis să demonteze focoasele sau alte elemente componente de la muniții.
  • Interzis să permită copiilor să se joace cu astfel de obiecte periculoase.

Conform art. 162 din OMAI 135 din 14 octombrie 2015, cetățenii sunt obligați să anunțe urgent evenimentul prin numărul unic de apel 112 în cazul descoperirii unor astfel de elemente de muniție.