O descoperire neașteptată a fost făcută recent în Marea Neagră: biologii au identificat stridii din Oceanul Pacific pe litoralul Mării Negre.
Descoperirea i-a uimit pe specialiști, dat fiind faptul că asemenea vietăți nu trăiesc în mod normal în apele Mării Negre, informează Aleph News.
Populația de stridii identificată în Marea Neagră este una foarte mică în prezent, dat fiind și faptul că aceste ființe trebuie să își găsească unele locuri dure de care să se poată fixa, mai informează sursa citată.
Deși în prezent există un număr limitat de stridii de Pacific în Marea Neagră, specia s-a acomodat cu apele mării noastre și chiar a început să se reproducă.
„Această stridie de Pacific are o creştere interesantă; în primul an de viaţă ajunge până la 5 centimetri. Pot să ajungă şi la dimensiuni mari, până la 20 – 21 cm, iar ca ani până la 50-100 de ani”, explică biologul marin Elena Buhaciuc.
Stridia de Pacific este diferită de speciile autohtone care ajung în farfuriile turiștilor.
Aceasta este o specie care crește rapid, are un gust deosebit și este foarte apreciată în gastronomia internațională.
Cu toate acestea, stridia de Pacific va avea o problemă în Marea Neagră: va trebui să identifice un suport dur pe care să se fixeze, însă litoralul românesc este, în general, unul nisipos.
Directorul Delfinariului din Constanța spune că stridia de Pacific „are nevoie de un substrat dur pentru fixare, deci asta este o limită pentru stridii: e nevoie de o zonă de rocă sau de stabilopozi, o zonă unde să se poată prinde”.
„De cele mai multe ori, un invadator, o specie nouă pentru un ecosistem, nu este cea mai bună ştire, dar de data aceasta, având în vedere că există o nişă lăsată liberă şi specia în cauză este şi un filtrator natural prin excelenţă, nu poate fi decât o ştire îmbucurătoare”, spune Răzvan Popescu Mirceni, biolog marin.