Descoperire inedită făcută de arheologi! Rămăşiţele a două victime ale erupţiei Vezuviului din anul ’79 e.n. se numără printre cele mai recente descoperiri arheologice realizate în timpul săpăturilor în curs la Pompei.
Potrivit informațiilor apărute, rămăşiţele scheletice aparţin unui bărbat şi unei femei care s-au refugiat într-un dormitor, după erupţia care a îngropat vechiul oraş comercial roman sub straturi de cenuşă şi roci vulcanice, potrivit platformei digitale.
Totodată, a mai fost descoperit și un mic tezaur de monede și ornamente prețioase, deoarece femeia a fost găsită în pat, având cu ea o comoară mică alcătuită din monede de aur, argint și bronz, și câteva bijuterii, printre care cercei din aur și perle.
În plus, urmele din cenușă au permis reconstruirea mobilierului, dar și identificarea locului exact în care cei doi se aflau la momentul erupției. Un pat, un cufăr, un candelabru de bronz și o masă cu blat de marmură, cu veselă de bronz, sticlă și ceramică, toate erau încă la locul lor.
Încăperea în care au fost găsiți cei doi, una de dimensiuni mici, în care au fost găsite rămăşiţele cuplului era folosită ca dormitor temporar în timpul lucrărilor de renovare ale casei şi era situată în spatele „camerei albastre”, deja documentată.
„Camera albastră”, decorată cu reprezentări ale unor figuri feminine desenate pe pereţii azurii, a fost descoperită iniţial în perioada Bourbon (1813-1840), însă a fost excavată recent şi prezentată pentru prima dată la data de 27 mai.
Guvernul italian face investiții pentru noi săpături din teritoriul înconjurător, de la Civita Giuliana la Villa dei Misteri și la vechea Oplontis din comuna Torre Annunziata.
Astfel, sunt în derulare investigații arheologice în cadrul unui proiect mai amplu care vizează securizarea fronturilor de excavare.
Anunțul a fost făcut luni de oamenii de ştiinţă pe platforma digitală a sitului, E-Journal degli Scavi di Pompei, relatează agenţia italiană ANSA.
Arheologii au descoperit rămăşiţele într-o clădire din secţiunea Regio IX a sitului, care ocupă partea centrală a oraşului Pompei.
Sursă foto: Captură site-ul pompeiisites.org