Descoperirea care ar putea schimba tot ce știm despre Univers. PLANETA care arată ca un glob ocular ar putea susține viața extraterestră

Publicat: 10 07. 2024, 10:15
Actualizat: 10 07. 2024, 10:23
Sursa foto: Profimedia images

O nouă descoperire ar putea schimba tot ce știm despre posibile semne de viață existente în Univers. O planetă aflată la doar 48 de ani lumină distanță, în constelația Cetus, ar putea să ofere cele mai promițătoare perspective până acum.

Cunoscută sub numele de LHS 1140 b, această exoplanetă care pare să semene cu un glob ocular ar putea să fie locuibilă, având potențialul de a susține apă lichidă.

Descoperirea a fost făcută de o echipă de astronomi, care a folosit date colectate de Telescopul spațial James Webb (JWST). Cu o dimensiune de 1,7 ori mai mare decât Pământul, LHS 1140 b se află într-o zonă a sistemului său solar cunoscută sub numele de „zona Goldilocks”, unde temperatura ar putea permite existența apei lichide.

Planeta pare să aibă o atmosferă bogată în azot, similară cu cea a Pământului, și aproximativ 10-20% din masa sa este probabil compusă din apă. Aceste caracteristici fac din LHS 1140 b un candidat ideal pentru a fi studiată mai detaliat în căutarea semnelor de viață extraterestră.

Cercetătorii cred că planeta descoperită este acoperită în cea mai mare parte de gheață așa cum a fost odată Pământul.

„Dintre toate exoplanetele temperate cunoscute în prezent, LHS 1140 b ar putea fi cea mai bună șansă de a confirma indirect într-o zi prezența apei lichide pe suprafața unei lumi extraterestre din afara sistemului nostru solar, a declarat Charles Cadieux, autorul principal al lucrării disponibile pe site-ul de preimprimare ArXiv.

Ryan MacDonald de la Universitatea din Michigan a declarat că detectarea unei posibile atmosfere pe o exoplanetă stâncoasă de dimensiuni mici precum LHS 1140 b este o realizare semnificativă care ar putea schimba tot ce știm în acest moment despre viața extraterestră.

„Este pentru prima dată când vedem un indiciu al unei atmosfere pe o exoplanetă stâncoasă sau bogată în gheață din zona locuibilă. Detectarea atmosferelor pe lumi mici, stâncoase, este un obiectiv major al JWST, dar aceste semnale sunt mult mai greu de văzut decât în cazul atmosferelor planetelor gigantice.

„LHS 1140 b este una dintre cele mai bune exoplanete mici din zona locuibilă capabilă să susțină o atmosferă groasă și s-ar putea să fi găsit dovezi de aer pe această lume”, a declarat Ryan MacDonald, potrivit Metro.co.uk.

Această descoperire reprezintă o etapă crucială în explorarea exoplanetelor și în căutarea posibilelor semne ale vieții extraterestre în Universul nostru vast și diversificat.