Oamenii de știință au făcut o descoperire uimitoare în abisurile Oceanului Pacific – oxigen provenind nu de la organisme vii, ci de la pietricele metalice, ceea ce pune sub semnul întrebării teoria originii vieții pe Pământ.
Studiul, condus de Andrew Sweetman și publicat în Nature Geoscience, a dezvăluit că în condiții de întuneric total, nivelul de oxigen din apa de deasupra sedimentelor crește, în loc să scadă, cum era de așteptat.
Descoperirea a fost atât de surprinzătoare încât cercetătorii au crezut inițial că senzorii lor subacvatici dau erori.
Experimentele efectuate atât la bordul navei, cât și în laborator, au confirmat că nivelul de oxigen crește în prezența nodulilor metalici. Pe suprafața acestor noduli s-a detectat o tensiune electrică asemănătoare unei baterii AA, sugerând un proces de electroliză a apei care separă moleculele acesteia în hidrogen și oxigen.
„Descoperirea producției de oxigen printr-un alt proces decât fotosinteza ne determină să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”, a comentat profesorul Nicholas Owens, directorul SAMS.
Această descoperire sugerează că viața ar fi putut începe în adâncurile oceanului, nu doar pe uscat și lângă suprafață, și ar putea indica existența habitatelor oxigenate și pe alte „lumi oceanice” din sistemul solar, cum ar fi Enceladus sau Europa, potrivit News.ro.
Cercetătorii speră ca această descoperire să ducă la reglementări mai stricte privind exploatarea minieră la mare adâncime, bazate pe informații de mediu mai exacte.