Descoperirea UIMITOARE a româncei care le-a arătat cercetătorilor cum pot fi dronele controlate cu puterea minții. „Putem să fim de succes în România”

Publicat: 04 08. 2024, 09:30

Bianca Ghinoiu a visat încă de când era copil să devină inginer și să contribuie la dezvoltarea României. A fost o aspirație devenită realitate, după multă muncă și perseverență, iar astăzi, Bianca este primul inginer din familia sa.

Absolventă a unui program de masterat în Inteligență Artificială, Bianca Ghinoiu este, în prezent, doctorand în cadrul Institutului de Mecanica Solidelor al Academiei Române. În această instituție de prestigiu, Bianca face cercetare de vârf în domeniile Ingineriei Mecanice, Roboticii și Mecatronicii.

Recent, ea a impresionat cercetării reuniți pentru un proiect în China cu o aplicație care ar permite controlul  dronelor cu puterea minții.

„Mi se pare un drum care nu permite loc de plictiseală”

Bianca Ghinoiu, un nume nou în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” a Fundației Dan Voiculescu, este un exemplu de ambiție și determinare.

„Planurile mele în cercetare se vor realiza pas cu pas. După terminarea celor patru ani de doctorat, îmi doresc să trec pe un post de Cercetător Științific (CS) III, urmat de CS II și ulterior de CS I. Acest drum implică multă muncă și determinare, deoarece sunt necesare redactări, atât de articole cu impact mare în revistele recunoscute în lume, cât şi de cărți pentru îndeplinirea condițiilor de calificare pentru diferitele niveluri de Cercetător Științific.

Deși calea spre CS I este una destul de încărcată, îmi doresc foarte mult să ating acel nivel, deoarece pe parcurs voi învăța foarte multe lucruri noi și mă voi dezvolta foarte mult pe plan profesional. Mi se pare un drum care nu permite loc de plictiseală. Se lucrează mereu cu lucruri noi, se menține pasul cu schimbarea și se dezvoltă dorința de inovare în mod continuu”, a mărturisit Bianca Ghinoiu, pentru Gândul.

Bianca le-a arătat cercetătorilor cum pot fi controlați roboții aerieni folosind Electroencefalograme

Cercetătoarea Bianca Ghinoiu crede în visul românesc și are convingerea că „nimic nu ne stă în cale să fim de succes în România”.

Anul acesta, Bianca a avut oportunitatea de a participa într-un proiect internațional în China, unde a fost apreciată pentru aplicația sa inovatoare „Controlul Roboților Aerieni utilizând Electroencefalograme.”

Această realizare nu doar că i-a adus recunoaștere internațională, dar a și demonstrat potențialul tinerilor cercetători români de a contribui la avansarea tehnologică globală.

Bianca Ghinoiu este convinsă că și România oferă oportunități deosebite pentru tinerii talentați și ambițioși care știu ce drum vor să aleagă.

„Aplicația se referă la controlul dronelor folosind «motor imagery». Pe scurt, în momentul în care ne imaginăm mișcarea unui membru, în creier se activează exact aceeași zona ca atunci când mișcăm real membrul respectiv. Electroencefalogramele (EEG) care preiau undele electrice emise de creier vor arăta diferit pentru fiecare membru.

Aplicația mea folosește o Rețea Neuronală Convoluțională – aceasta este partea de AI, pentru a clasifica EEG achiziționate în timpul actului de a-ți imagina mișcarea diferitor membre: strângerea și deschiderea pumnului stâng, pumnului drept, ambilor pumni sau mișcarea picioarelor.

În funcție de rezultatul clasificării, drona se va deplasa spre dreapta, spre stânga, va decola sau va ateriza. Aplicația va fi dezvoltată în continuare prin aplicarea unor Rețele Neuronale Artificiale care să satisfacă mai bine problema, de exemplu Rețele Recurente, care țin cont și de variabila timp”, a explicat Bianca Ghinoiu.

Poveștile și realizările copiilor și tinerilor remarcabili din România, în catalogul excelenței

Înscrierea Biancăi în campania „100 de tineri pentru dezvoltarea României” subliniază angajamentul său față de contribuția la progresul țării. Fundația Dan Voiculescu continuă să susțină tinerii români excepționali, oferindu-le platforma și resursele necesare pentru a-și împlini potențialul.

Povestea Biancăi Ghinoiu este una de inspirație, un exemplu că prin educație, muncă și determinare, tinerii din România pot atinge performanțe deosebite și pot contribui la dezvoltarea țării lor.

Campania „100 de Tineri pentru Dezvoltarea României” urmărește descoperirea a 100 de copii și tineri talentați și performanți pe care să îi premieze pe 1 decembrie 2024, în cadrul unei gale a excelenței. Astfel, oricine poate face o propunere pe fundatiadanvoiculescu.ro.

Campania își propune să aducă în prim-plan poveștile și realizările celor mai remarcabili copii și tineri din România, care, prin pasiunea, dedicarea și talentul lor, au reușit să se facă remarcați la nivel național și internațional.

Fie că vorbim despre excelență academică, performanțe artistice, implicare socială sau inovație în diverse domenii, acești tineri sunt adevărați ambasadori ai potențialului extraordinar al României.

În catalogul excelenței românești vor fi incluși olimpici internaționali, câștigători ai unor concursuri internaționale și naționale (medalii de aur, argint și bronz). Campania va prezenta modele de inspirație, ilustrând cu mândrie diversitatea talentelor din întreaga țară.


POVESTEA Xeniei, fetița minune care la cinci ani face performanță pe acorduri de vioară. „Orice copil pe lumea asta are un har al lui”

Invenție REVOLUȚIONARĂ. Povestea tinerilor care transformă Pet-uri în plastic pentru imprimante 3D. „Totul pornește de la o sticlă”

POVESTEA micului pictor care a impresionat New York-ul, cu lucrarea care ilustrează Mănăstirea Radu-Vodă. „Dumnezeu lucrează prin oameni”