Prima pagină » Actualitate » Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie / Cât reciclează europenii

Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie / Cât reciclează europenii

Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie / Cât reciclează europenii

În Europa este generată o cantitate foarte mare de deșeuri. Potrivit Centrului de date al Uniunii Europene, în 2010, 60% din deşeurile generate au fost deşeuri minerale şi sol, în mare parte în urma activităţilor de construcţii şi demolări şi a mineritului. Pe de altă parte, între 2% și 4% fiecare, au fost deşeurile de metale, hârtie şi carton, de lemn, deşeurile de substanţe chimice şi medicale şi deşeurile animale şi vegetale.

Așadar, circa 10% din totalul deșeurilor generate în Europa sunt deșeuri municipale, adică generate în mare parte de gospodării şi, în mai mică măsură, de întreprinderile mici şi de clădirile publice. În anul 2012, pe cap de locuitor au fost generate aproximativ 480 de kilograme de deșeuri. În cazul deşeurilor municipale, proporţia deşeurilor reciclate sau transformate în compost în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene a crescut de la 31% în 2004 la 41% în 2012. Chiar și așa, există mari diferențe între țări. La vremea respectivă, Germania trimitea mai puțin de 2% din deșeurile municipale la groapa de gunoi, pe când Malta trimitea peste 90%. Majoritatea ţărilor în care ratele de deşeuri depozitate sunt mai mici prezintă rate ridicate ale reciclării şi incinerării, ambele peste 30% din totalul deşeurilor municipale.

Deşeurile nu reprezintă doar o problemă de mediu, ci şi o pierdere economică. Gestionarea deşeurilor costă bani. O infrastructură pentru colectare, sortare şi reciclare este costisitoare, dar odată ce este instituită, reciclarea poate să genereze venituri şi să creeze locuri de muncă.

Un studiu AEM din 2011 a analizat potenţialele beneficii ale unei mai bune gestionări a deşeurilor municipale. Constatările acestui studiu sunt surprinzătoare. Îmbunătăţirea gestionării deşeurilor municipale între 1995 şi 2008 a avut ca rezultat emisii semnificativ mai reduse de gaze cu efect de seră, scădere care poate fi atribuită în special emisiilor mai reduse de metan de la depozitele de deşeuri şi emisiilor evitate prin reciclare.

Acest articol face parte din campania Un’ Doi Trei, care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri.

Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi.

Un’ Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Autor

Citește și