Prima pagină » Actualitate » Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie. Ce deșeuri de ambalaje pot fi reciclate

Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie. Ce deșeuri de ambalaje pot fi reciclate

Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie. Ce deșeuri de ambalaje pot fi reciclate

Majoritatea deșeurilor de ambalaje se pot recicla, însă există și două categorii cărora ar trebui să le acordăm o atenție specială, ca să respectăm legislația în vigoare. Este vorba despre deșeurile nereciclabile, care nu pot fi reutilizate, și de cele speciale.

Deșeurile de ambalaje ce pot fi colectate separat și reciclate sunt deșeurile din hârtie precum cutiile de carton, hârtia de împachetat, documentele; deșeurile de plastic provenite de la diverse produse consumabile; deșeurile de metal, adică deșeuri de ambalaj pentru băuturi și produse alimentare și deșeurile din sticlă, care provin de la recipienții pentru alimente.

Deșeurile nereciclabile, cărora nu li se poate da o altă utilitate și nu pot fi recondiționate, sunt cele reziduale amestecate și care se strâng în containere, pubele și saci de culoare gri sau neagră.

O categorie specială de deșeuri sunt cele biodegradabile, care sunt colectate în recipiente sau pubele maro. Acestea pot fi reutilizate ca materii prime pentru producerea de compost, biogaz și biocombustibil.

În cazul in care nu știti ce produse pot fi reciclate, căutați marcajul de pe ambalaj care indică reciclabilitatea lui. Pentru a păstra caracterul reciclabil, dar și din motive de igienă, se recomandă ca deșeurile de ambalaje să fie curățate cât mai bine de resturi organice înainte de a fi puse în containerul de colectare separată.

Acest articol face parte din campania Un’ Doi Trei, care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri.

Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi. Un’ Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Autor

Citește și