Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie. Colectarea separată, gest de care depinde viitorul nostru
Comunitatea în care trăim trebuie să fie și responsabilitatea noastră. Așadar, trebuie să ne aducem contribuția astfel încât să beneficiem cu toții de o viață mai bună și să avem grijă de mediul înconjurător. Generăm deșeuri de ambalaje, pentru că este imposibil să nu o facem, însă este important modul în care alegem să renunțăm la ele.
Colectarea separată este un gest mic, dar de care depinde viitorul nostru. Dacă locuim la bloc, asociațiile de locatari sau de proprietari se pot asocia cu diferite organizații nonguvernamentale de mediu din comunitatea respectivă și, împreună cu operatorul de salubritate și autoritățile locale, să informeze populația din zona de blocuri despre cum se colectează separat corect și despre cât de important este să folosim corect containerele de colectare separată a deșeurilor de ambalaje.
Comportamentul individual în cazul celor care locuiesc într-o zonă cu case este mult mai pregnant. Acasă este și locul în care producem o cantitate importantă de deșeuri de ambalaje pe care, dacă știm să le colectăm separat corect, pot fi reciclate și transformate în alte produse.
Legislația în vigoare spune că autoritățile publice locale sunt obligate să implementeze un sistem de colectare separată pe minimum 4 fracții: hârtie și carton, plastic și metal, sticlă plus deșeuri menajere. În cazul în care acest lucru nu este posibil din motive tehnice, economice, al protecției mediului și sănătății populației, autoritățile locale sunt obligate să implementeze un sistem de colectare separată a deșeurilor pe minimum 2 fracții – umedă (deșeul menajer) și uscată (deșeurile de ambalaje).
Trebuie doar să reținem care este semnificația culorii fiecărei pubele sau sac în care colectăm separat: pubela galbenă este destinată colectării deșeurilor de ambalaje din metal și plastic, pubela de culoare albastră este destinată colectării deșeurilor de ambalaje din hârtie și carton, pubela de culoare verde este destinată colectării deșeurilor de ambalaje din sticlă, pubela de culoare gri/negru este destinată colectării deșeurilor nereciclabile/reziduale, iar pubela de culoare maro este destinată colectării de deșeuri biodegradabile din gospodăriile proprii.
Acest articol face parte din campania Un’ Doi Trei, care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri.
Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi. Un’ Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.