Prima pagină » Actualitate » Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie / Preconcepții pentru care nu colectăm separat

Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie / Preconcepții pentru care nu colectăm separat

Desfaci. Folosești. Arunci unde & cum trebuie / Preconcepții pentru care nu colectăm separat
Image: 345508606, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia

Colectarea separată este, de fapt, un proces simplu, care trebuie să combată preconcepțiile, motivele pentru care oamenii nu au făcut deja acest lucru, invocând scuze puerile, precum nu am timp, nu am spațiu, este complicat și altele.

Oamenii trebuie să înțeleagă că, dacă fac un efort minim de a colecta separat, au un beneficiu. Astfel că, cei care decid să se implice în acest proces, vor plăti mai puțin sau aproape deloc pentru acest serviciu.

În partea de case lucrurile sunt puțin mai simple, în sensul în care este mult mai ușor de identificat cel care nu face. În plus, există și spațiul pentru a gestiona pubele, atât pentru materialele reciclabile, cât și pentru cele biodegradabile.

Sau, în cazul în care acest lucru nu este posibil, se pot colecta separat pe fracții: fracția uscată, reprezentată de deșeurile ce pot fi reciclate, hârtie, sticlă, plastic și metal, și fracția umedă – deșeurile ce sunt transportate direct la groapa de gunoi. În aceste condiții, fracția uscată ajunge după colectare direct la stația de sortare.

La zona de blocuri, lucrurile sunt puțin mai complicate. Cine nu face colectarea separată este mai greu de identificat. Totodată, nu poate fi cunoscut nici cel implicat activ și nici cel dezinteresat.

Așa că, încet-încet chiar și cei care au decis să se implice în procesul de colectare separată ori cei care au fost cu greu convinși își pierd interesul în a face această colectare dacă văd exemplele negative.

Românii cred că cei de la salubrizare le distrug munca prin faptul că deșeurile colectate de ei sunt puse la grămadă în mașina de gunoi. Organizarea colectării separate ține de autoritățile locale și de operatorii de salubritate contractați de acestea, însă buna ei desfășurare depinde de participarea fiecăruia dintre noi.

Dacă respectăm regulile de colectare afișate de salubriști, dacă sesizăm organele competente atunci când observăm nereguli și încercăm să ne ajutăm vecinii mai puțin informați să colecteze corect, am putea să ne apropiem de standardele europene.

Trebuie să acceptăm că peste tot în lume, rezultatele au fost influențate și de partea de coerciție, dar după ce a fost pusă infrastructură la dispoziția cetățenilor, au fost făcute campanii de educare și conștientizare, practic oferindu-le tot ce au nevoie pentru a face această colectare separată.

Acest articol face parte din campania Un’ Doi Trei, care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri.

Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi.

Un’ Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și