De la transformarea unui ambalaj ori produs utilizat în deșeu la materie primă pentru a căpăta o nouă viață există un proces format din mai mulți pași. Îl explicăm acum, pe înțelesul tuturor.
Colectarea separată a deșeurilor reprezintă primul pas al procesului de reciclare. În acest caz, ambalajele și celelalte deșeuri sunt sortate de fiecare individ în parte și depozitate în saci, pubele sau containere diferite, în funcție de materialul din care sunt confecționate: hârtie și carton, plastic și metal și sticlă. Colectarea separată este un proces simplu. Chiar și așa, este nevoie de puțin efort din partea populației. Oamenii trebuie să verifice eticheta pentru a afla dacă ambalajul se reciclează, apoi să pregătească corect deșeurile și să colecteze corespunzător.
Sortarea deșeurilor este o acțiune de separare și recuperare a deșeurilor în funcție de natura lor, sursa, pentru a preveni contactul și murdărirea. Acest lucru le oferă șansa la o „a doua viață”, cel mai adesea prin reciclare și reutilizare, evitând astfel simpla lor eliminare în depozitele de deșeuri și, prin urmare, face posibilă reducerea amprentei ecologice a deșeurilor.
Când deșeurile de ambalaje ajung la centrul de reciclare, sunt sortate în funcție de material. Tot aici sunt înlăturate cele care nu pot fi reciclate sau sunt contaminate. Procesul este realizat atât cu ajutorul oamenilor, cât și prin intermediul unor echipamente speciale. Apoi, ambalajele sunt procesate, fiind transformate în materiale noi. În unele cazuri cum ar fi plasticul sau hârtia este necesară combinarea cu material virgin; doar aluminiul și sticla pot fi reciclate la infinit fără a-și pierde proprietățile.
Concret, reciclarea reprezintă introducerea unor reziduuri sau deșeuri într-un proces tehnologic pentru a obține reutilizarea și valorificarea lor sau în scopuri ecologice. Prin intermediul reciclării se reduce astfel consumul de materie primă nouă și de asemenea se reduce consumul de energie și nivelul de contaminare al mediului natural.
Totodată, în acest mod, se reduce prețul plătit pentru salubritate.
Acest articol face parte din campania Un’ Doi Trei, care își propune să informeze corect românii în legătură cu problema deșeurilor de ambalaje, să atragă atenția, dar și să diminueze impactul pe care deșeurile de ambalaje colectate necorespunzător îl au asupra mediului înconjurător, asupra calității vieților noastre și ale copiilor noștri.
Mai mult, campania urmărește să creeze un nou obicei sănătos, care să intre în rutina românilor, acela de a colecta separat deșeurile de ambalaje generate în fiecare zi.
Un’ Doi Trei este o campanie inițiată de Asociația OIREP Ambalaje – prin Clean Recycle, Eco-Rom Ambalaje, Ecologic 3R Ambalaje, Eco Synergy, Financiar Recycling, GreenPoint Management și Green Resources Management – în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.