Diagnosticat în general în cazul sugarilor, sindromul morții subite provoacă acum sute de mii de decese inexplicabile la adulții de până în 40 de ani.
Tocmai de aceea, tinerii care lucrează în condiţii stresante sau au un istoric cunoscut de boli de inimă în familie sunt sfătuiți să îşi facă analizele anual, chiar dacă se consideră în formă și sănătoși.
Mai mult, sindromul este adesea diagnosticat greșit sau chiar deloc, astfel că nu e clar câți oameni l-au dobândit până în acest moment.
Specialiştii au făcut, de-a lungul timpului, mai multe cercetări amănunțite și au ajuns la concluzia că afecţiunile care provoacă moarte subită au legătură cu inima, dar acestea pot fi descoperite la timp.
Sindroamele de aritmie genetică, adică bătăile neregulate ale inimii, provocă cel mai des moarte bruscă, potrivit Antena 3.
Medicii spun că oricine poate afla dacă stresul cotidian îi afectează ritmul cardiac, cu ajutorul unui holter de zi.
Acesta e un aparat care, timp de 24 de ore, înregistrează bătăile inimii în fiecare minut. Astfel, pot fi determinate cauzele stresului și apoi eliminate, în timp.
O electrocardiogramă la doi ani, chiar şi pentru persoanele sănătoase, poate însemna salvarea în cazul sindromului de moarte subită, potrivit cadrelor medicale.
Nici metodele de relaxare nu sunt de neglijat, dar prevenţia este singura care ne ajută cel mai mult în acest caz.
Un celebru dirijor austriac de origine maghiară a murit, recent, chiar în timpul unui concert pe care îl susținea în Germania.
Stefan Soltesz, în vârstă de 73 de ani, s-a prăbușit pe scenă în timpul concertului de la Teatrul Național din Munchen și a murit subit.
Opera de Stat a anunțat decesul, a doua zi, printr intermediul unui comunicat, fără a preciza, însă, ce i-a provocat moartea, care rămâne un mister.