Prima pagină » Actualitate » Deși Guvernul a promis că reduce cheltuielile, peste 10.000 de bugetari au fost angajați în 2023. Cât cheltuie statul din bani publici pentru salarii

Deși Guvernul a promis că reduce cheltuielile, peste 10.000 de bugetari au fost angajați în 2023. Cât cheltuie statul din bani publici pentru salarii

Deși Guvernul a promis că reduce cheltuielile, peste 10.000 de bugetari au fost angajați în 2023. Cât cheltuie statul din bani publici pentru salarii
FOTO - Caracter ilustrativ: Shutterstock

Deși situația macroeconomică a României nu este una prea bună, se pare că autoritățile nu sunt prea îngrijorate de acest lucru.

Sau cel puțin așa pare dacă ne uităm la numărul de angajări la stat realizate în primele zece luni ale anului 2023, în pofida promisiunilor Guvernului de a reduce cheltuielile bugetare.

Până în octombrie (inclusiv) au fost angajate peste 10.000 de persoane în sistemul bugetar, adică mai bine de 1.000 de angajați noi în fiecare lună, arată Observator.

Aproape 1.290.000 de angajați lucrează în sistemul public din România, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finanțe. Dintre aceştia, peste 822.000 de persoane lucrează în administraţia centrală, iar restul de 466.000 lucrează în administraţia locală.

În comparație cu luna decembrie a anului trecut, astăzi avem un plus de 10.700 de angajaţi în sectorul bugetar, ceea ce însemană că în fiecare lună din primele 10 luni ale acestui an au fost angajați peste 1.000 de bugetari.

Această situație vine în pofida faptului că Guvernul Ciolacu a promis o reformă a sistemului bugetar, dar și reduceri în ceea ce privește numărul de posturi de la stat.

Cât au costat salariile bugetarilor

În primele 10 luni ale acestui an, cheltuielile de personal cu aparatul bugetar au costat statul român peste 108 miliarde de lei, asta înseamnă 6,8% din PIB. Este vorba despre o creștere de 10,8%, aproape 11%, față de aceeași perioadă de primele 10 luni ale anului trecut.

Reamintim că guvernul a dat termen până la 31 decembrie tuturor ministerelor să vină cu un plan de reorganizare și restructurare. Iar în luna mai a adoptat o așa-numită „ordonanță a austerităţii” care teoretic a înghețat angajările în domeniul public, dar a permis anumite excepții în Sănătate și Educație, mai arată sursa citată.

Sursa foto: Shutterstock

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și