Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au pus pe masa magistraților un dosar voluminos care a avut ca punct central traficul de influență. În centrul acestei anchete s-a aflat un avocat din baroul Ialomița – George Bala -, interceptat de DNA în timpul unor discuții în care promitea că va interveni la unii dintre magistrații Curții de Apel București (CAB) și va obține plasarea în arest la domiciliu a unui bărbat arestat preventiv pentru tentativă de omor.
Scenariul s-a complicat, gradual, cercetările efectuate de procurorii anticorupție au dezvăluit alte detalii șocante, iar Gândul prezintă alte informații în exclusivitate națională.
Avocatul ialomițean George Bala a fost arestat preventiv în data de 12 februarie 2024, după ce a fost reținut pentru trafic de influență și pus sub acuzare, numai că procurorii DNA nu au mediatizat acest caz tocmai pentru a adăuga și alte file acestui dosar voluminos. În astfel de condiții, alte personaje și-au făcut aparția în scenariu…
Chiar ziua în care avocatul Bala era reținut de DNA – 12 februarie 2024 -, procurorii anticorupție intrau în posesia unui alt denunț. Denunțul viza, de data aceasta, alți doi traficanți de influență în cazul bărbatului care fusese arestat preventiv, la finalul lunii decembrie 2023, pentru tentativă la omor.
Astfel, au ajuns pe mâna anchetatorilor DNA Ionel-Romeo Piteșteanu , cunoscut sub numele de „Snagov”, din județul Giurgiu, satul Ghimpați, și „Sorin” , personaj care, la acel moment, nu fusese încă identificat de procurori.
Cu ocazia acestei întâlniri, Ionel-Romeo Piteșteanu „Snagov” l-a asigurat pe tatăl celui arestat preventiv pentru tentativă de omor că el cunoaște un bărbat – „Sorin”, posibil polițist – din municipiul Turnu Măgurele, județul Teleorman. „Sorin” ar fi fost, la rândul său, o persoană care avea o oarecare influență și ar fi fost capabilă să intervină la magistraţi în schimbul unor sume de bani, pentru punerea în libertate a fiului său.
Aceasta era chiar perioada în care magistrații urmau să analizeze cererea de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu măsura arestului la domiciliu. „Sorin” era prezentat ca având și „puterea” de a obține chiar o condamnare cu executare în prima fază (fond) de judecată a procesului penal.
În timpul primei întâlniri a fost stabilită și o a doua întâlnire, fixată pentru ziua următoare, în municipiul Turnu Măgurele, județul Teleorman, tocmai pentru ca tatăl celui arestat să îl cunoască, față în față, pe „Sorin”.
Discuțiile au debutat imediat la masa la care Sorin și-a și-a întâlnit „clientu” iar cei trei au discutat despre cazul băiatului acuzat de tentativă de omor, dar și despre felul în care poate interveni presupusul traficant de influență.
„(…)… îl am pe băiatul meu arestat… (…) Care are… e fapta cu tentativă…(…) E minor de 17… Nu, la omor… tentativă la omor…(…) Așa, și au… e tentativă la omor. Și el acuma e preventiv, e în arest…(…) Aseară l-a condamnat, nu e definitiv. Și mi-a zis Romeo Snagov că să vin să vorbim, să vedem ce putem face să… (…)
Da, a sărit unul să-l bată și el l-a tăiat pe acela…(…) Da, i-a dat și că i-a pus viața în primejdie sau pericol, cum spuneți dumneavoastră și… e arestat, e arestat din decembrie…(…) E pe Arestul Central…(…) E Arestul Capitalei, da”, a precizat tatăl celui arestat preventiv.
La acest moment, Ionel-Romeo Piteșteanu „Snagov” își punea toată speranța în „capacitatea cunoștinței sale de a rezolva situația prezentată de tatăl celui arestat”, iar tatăl băiatului arestat preventiv îi spune lui „Sorin” că „știm ce poți și știm ce faci”.
„(…) Puneți toate puterile fără niciun fel de apel. Faci ca și pentru familia ta…(…)…Nu, eu am venit că știm ce poți și știm ce faci. Că 2-3 luni de zile, nu poate să-l dea afară. Adică-l ține…”, a mai precizat martorul-claborator al DNA în timpul întâlnirii cu „Sorin”.
După ce a discutat cu tatăl băiatului arestat, „Sorin” le trasează interlocutorilor săi calea care ar fi trebuit urmată, ”respectiv activitatea infracțională pe care intenționează să o desfășoare”, așa cum au stabilit procurorii DNA.
„(…)… ascultă-mă! Eu fac ca să îmi fie bine mie, să-ți fie bine ție, să-ți fie și… la toată lumea, înțelegi… (…) Păi, tre᾿ să mă duc la București, să văd care-i treaba. Până atunci nu pot să spun nimic. Îmi trebuie număr la dosar… (…) Tre᾿ să vorbesc cu procurorul, tre᾿ să vorbesc prima dată cu avocat. Să mă duc cu el, să vedem despre ce e vorba în dosar. Că până nu vezi dosarul n-ai ce să… tre᾿ să vezi ce scrie în el. Ce a scris ăla, ce a scris procurorul în el… (…)
Tre᾿ să stăm să ne uităm… să vedem dosarul. Să vadă ăla… să vadă ăla, să vadă ăla, să vadă ăla…(…) Luni la ora…(neinteligibil)… Duminică, când mă trezesc, după ce…(neinteligibil)… de la chef, duminică mă trezesc, iau maşina şi am plecat la Bucureşti.
Luni la prima oră, deja de mâine iau legătura cu omu’, să mă întâlnesc cu el luni dimineaţa, să-i spun despre treaba asta. Trebuie să mergem la sector, să vedem dosaru’, până nu văd dosaru’ nu am nicio treabă. Ce e acolo şi ce avocat îmi trebuie, să-mi dai număr la dosar şi ce avocat ai…”, a spus „Sorin”.
Acesta a indicat, totodată, și decizia ce urma a fi pronunțată de completul de judecată – de la CAB – la următoarea contestație față de măsura arestului preventiv.
„(…) Prima faptă care o să fie așa, prima, primul proces acuma o să fie la domiciliu. Înțelegi, arest la domiciliu…(…) Așa e procedura, prima acuma, dacă ar fi și se vorbește și e bine treaba, îi dă drumul acasă la domiciliu…(…) Dacă e şi spun sigur. Da’ cu… siguranţă, siguranţă… siguranţă, siguranţă eu zic că-l dă acasă. Acuma să vedem speţa, de ce i-a dat încadrarea, ce i-a dat pe act”, a transmis „Sorin”, fără a bănui că era interceptat de DNA.
Potrivit informațiilor obținute de Gândul, în exclusivitate, în cadrul discuțiilor care au avut loc și în contextul planurilor făcute pentru plasarea în arest la domiciliu a tânărului acuzat de tentativă de omor, tatăl acestuia a încercat să afle mai multe detalii despre „Sorin” sau despre activitatea profesională a acestuia.
„Sorin” a oferit, astfel, detalii relevante despre persoana sa, dezvăluind că este pregătit pentru pensie și nu are regrete pentru că la serviciu are așa-ziși „prieteni” care „îl mănâncă de cur”. În timpul aceleiași discuții, „Sorin” precizează că, timp de 7-8 ani, i-a fost bodyguard celebrului interlop Nuțu Cămătaru.
„Mă pregătesc de pensie. Luna care vine, cred că ies la pensie. (…) Nu mai stau, mă, că şi-aşa stau… numai… Am o grămadă de prieteni şi io, care mă tot mănâncă de cur pe colo, pe colo şi… Nu mai… (…)
La București, toţi mă ştiu SORIN…(…) Ăla era numele de scenă, dar pe mine mă cheamă altfel. Înţelegi? …(…)… Nici GHICU, nici SORIN, nici dracu’, nici lacu`. Da… Dar aşa am apucat de la… Am stat în AGRONOMIE… Că eu am muncit şi la NUŢU CĂMĂTARU, bodyguard 7, 8 ani cred că am…”, i-a transmis „Sorin” interlocutorului său.
În acest punct al anchetei, procurorii anticorupție nu aveau niciun element de indentificare a personajului „Sorin”, cel care promitea, direct, intervenții la judecători ai Curții de Apel București.
În consecință, DNA apelat la unul dintre martorii-cheie din dosar, iar acesta le-a „livrat” procurorilor datele de identificare ale mașinii folosite de „Sorin”.
Obținând aceste informații esențiale, anchetatorii au descoperit că „Sorin” era proprietarul unui autoturism marca BMW seria 5 cu număr de înmatriculare provizoriu, iar mașina era înregistrată pe numele Panait Lița.
După verificările de rigoare, procurorii DNA au aflat că Panait Lița era, în anul 2023, agent principal de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Teleorman, Poliția Municipiului Turnu Măgurele, Secția nr. 8 Poliție Rurală Lunca – Post Poliție Lunca.
Potrivit declarației de avere depuse în anul 2023, Panait Lița nu avea alte venituri, în afara salariului de polițist, și nici terenuri sau imobile trecute pe numele său.
Gândul va continua prezentare unor informații, în exclusivitate, din acest mega-dosar al Direcției Naționale Anticorupție în care magistrați CAB au fost „vizați” de traficanții de influență, cu mențiunea că judecătorii respectivi, potrivit procurorilor anticorupție, erau doar menționați și nu au fost implicați activi în această speță controversată.
Citește și:
Nicușor Dan, unul dintre marii VINOVAȚI din dosarul „Roșia Montană”. Dovezile ZDROBITOARE