Grupul de mercenari atacat în Congo a fost blocat în mijlocul unui adevărat măcel. Abandonați de soldații congolezi, care au fugit în momentul atacului, mercenarii români și moldoveni au fost prinși într-o luptă cu un inamic superior ca pregătire militară. Potrivit unor surse Gândul, atacatorii ar fi fost, de fapt, mercenari europeni, care luptau pentru rebelii din mișcarea M23. După acest incident sângeros, în care doi români au murit, iar alții au fost răniți, toți ceilalți mercenari, care au reușit să se salveze, au renunțat la contracte. Horațiu Potra, cel care i-a angajat, le-ar fi promis familiilor îndoliate despăgubiri de câte 100.000 de euro.
Atacul din Congo, în care cinci mercenari au murit, dintre care doi români, a fost o adevărată baie de sânge. Surse Gândul au relatat detalii în premieră despre atacul rebelilor. Acestea susțin că, în momentul în care mercenarii au fost luați cu asalt de combatanții M23 („Mișcarea 23 martie”), soldații congolezi, care erau antrenați de mercenarii lui Horațiu Potra, ar fi dat bir cu fugiții.
”În momentul în care a început schimbul de focuri, soldații congolezi au fugit și i-au lăsat acolo pe mercenari, i-au abandonat. Victimele au fost mult mai multe, printre care și cetățeni din Republica Moldova, care au făcut parte din trupele Wagner, care au luptat pentru ruși pe teritoriul Ucrainei. În total, au fost în jur de 20 de morți”, au spus sursele Gândul.
Deși rebelii mișcării M23 și-au asumat responsabilitatea acestui atac, combatanții ar fi fost, de fapt, mercenari europeni.
”Cei care au tras nu erau băștinași, erau albi și aveau o pregătire militară superioară. Erau mercenari străini, cel mai probabil europeni, care luptau pentru M23. Ai noștri nu erau pregătiți pentru așa ceva. Pe de altă parte, soldații congolezii sunt foarte greu de pregătit, sunt foarte slabi, iar, de multe ori, sunt beți sau sunt drogați”, au spus aceleași surse.
Gruparea M23 a postat pe Twitter fotografii de la morgă cu doi dintre mercenarii morți. Este vorba despre românul Vasile Badea și un cetățean din Republica Moldova.
”Leii din Sarambwe au reglat conturile cu acești mercenari o dată pentru totdeauna și vor urma și alții. Lupta continuă!”, este mesajul postat de rebeli la fotografiile cu mercenarii decedați.
Pe de altă parte, rebelii susțin că, în realitate, aceștia ar fi fost plătiți cu sume mult mai mari decât cele declarate de Horațiu Potra.
”Șeful mercenarilor a mințit în privința salariilor acestora. A spus că nu au primit salariile de patru luni și că ar fi fost plătiți cu 5.000 de dolari pe lună. Totuși, sursele noastre din preajma acestuia afirmă că salariul lor era mult mai mare de 5.000 de dolari. Șeful lor nu vrea să le dea banii familiilor celor morți? Ascunde suma reală a salariilor ca să scape de fisc?”, mai scriu rebelii grupării M23.
În timp ce rebelii îl acuză pe veteranul Legiunii Străine Horațiu Potra că ascunde salariul real al mercenarilor, acesta și-ar fi manifestat intenția de a sprijini familiilor celor decedați.
Potrivit acelorași surse, Potra ar vrea să ofere fiecărei familii îndoliate despăgubiri de câte 100.000 de euro. Gestul acestuia ar fi justificat și prin faptul că mercenarii fuseseră angajați ca să antreneze soldați ai armatei congoleze și nu să lupte.
În urmă cu aproximativ două săptămâni, doi români, unul fost angajat în Ministerul de Interne și unul în Ministerul Apărării Naționale, au murit în Republica Democrată Congo, după un atac susținut de lunetiști înarmați cu puști de calibru mare.
În același atac și-au mai pierdut viața încă trei mercenari, din Republica Moldova, iar alți 20 au fost răniți.
Unul dintre mercenarii morți este Vasile Badea, care, în urmă cu șase luni, s-a autosuspendat din Poliție, unde activa în cadrul Serviciului Acțiuni Speciale, pentru a pleca în Congo. Bucureșteanul a fost înhumat duminică, la Cimitirul Militar Ghencea III.
CITEȘTE ȘI: