Deținuții de la Penitenciarul MIOVENI încep școala în sistem DUAL/ La rândul lor, au DONAT ghiozdane și rechizite unor COPII aflați în grija statului

Publicat: 06 09. 2024, 18:50
Actualizat: 06 09. 2024, 18:54

Începe școala și la Penitenciarul Mioveni. Directorul instituției, Patric Ghebaru, dă publicității o informație din care rezultă că, pentru prima dată în sistemul penitenciar, deținuții pot urma o formă de învățământ dual. La nivelul unității de detenție, s-a făcut un protocol de colaborare cu Ministerul Justiției, Ministerul Educației, Liceul Tehnologic Construcții de Mașini Mioveni, Inspectoratul Școlar Județean Argeș și, nu în ultimul rând, S.C. Automobile Dacia S.A. Pentru că este un proiect-pilot, s-a înscris doar un singur deținut. 

Mai sunt câteva zile până va începe un nou an școlar. La nivelul Penitenciarului Mioveni, s-a demarat un proiect educațional bazat pe învățământul dual. Deținuții pot câștiga bani în timp ce învață o meserie. La final, se poate chiar și angaja în uzina în care a făcut practică și a fost plătit.

În prima lună, o să-l ducem noi la școală. Iar de luna următoare, dacă situația va permite, va merge singur, pe jos, către școală și la uzină. Merge și la școală, dar face și pregătirea, și practica în Uzina Dacia. Are banii de practică, se poate angaja la final și termină și cu o calificare. Dacă o să fie cuminte și trece într-un regim deschis, atunci o să se poată. Sistemul penitenciar îi repartizează în funcție de cât de cuminți sunt. Dacă îi lăsăm singuri, atunci au atins mulți ani în care au arătat că pot face asta, ne-a declarat directorul Penitenciarului Colibași, Patric Ghebaru.

Deținuții de la Mioveni au donat ghiozdane și rechizite unor copii aflați în grija statului

Mai multe persoane private de libertate, din cadrul Penitenciarului Colibași, s-au implicat într-un proiect umanitar. Aceștia au donat ghiozdane pline și pregătite pentru școală unor copii aflați în Centrul de Zi „Creștem Împreună”. Copiii le-au mulțumit acestora cu mesaje emoționante.
La nivelul Penitenciarului Mioveni, dintr-un total de 715 persoane private de libertate aflate în custodia noastră, doar 12 deținuți au o diplomă de absolvire a studiilor liceale, 282 de deținuți au finalizat doar studiile gimnaziale, iar 126 de deținuți nu au reușit să termine nici măcar studiile primare.
Lipsa educației este un factor favorizant al infracționalității. O analiză simplă și evidentă arată că nivelul de cultură determină responsabilizarea individului și normarea comportamentului său în societate și în relațiile cu semenii. Este incontestabil că puterea educației este principala armă împotriva infracționalității, iar datorită accesului crescut la educație, tendința coeficienților de criminalitate a înregistrat o scădere semnificativă la nivel național în ultimii ani. Facem tot ce ține de noi pentru a asigura accesul la educație, iar începând de luni, pentru prima dată în sistemul penitenciar, vom introduce și învățământul dual, a mai spus directorul unității de detenție.
CITEȘTE ȘI:

PSD susține că prioritizează siguranța în sistemul de învățământ și pregătirea tinerilor pentru piața muncii

Alina Gorghiu dezvăluie marea problemă din Poliţia Penitenciară. Ce MESAJ le-a transmis absolvenţilor: „Orice clipă de neatenție ne poate costa”