Dezastrul inundațiilor din Galați. Cum se vede din elicopter CALAMITATEA care a scos din case sute de oameni

Publicat: 14 09. 2024, 22:53
Actualizat: 15 09. 2024, 07:33

This browser does not support the video element.

Dimensiunea dezastrului care a scos din case sute de oameni, în localități din județul Galați, se vede și din elicopter.

Alături de premierul Marcel Ciolacu s-au aflat, sâmbătă după-amiază, președintele PNL și al Senatului, Nicolae Ciucă, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu și șeful departamentului pentru situații de urgență, Raed Arafat, dar și președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.

Oficialii au vrut să vadă exact care este nivelul pagubelor, în aceste momente, și să aibă o situație și o viziune de ansamblu.

În imagini se pot vedea case sub ape, în unele zone atingând și doi metri. Oamenii s-au urcat pe acoperișuri, pe stâlpi, ca să se salveze, fiind scoși prin pod.

Măsuri urgente pentru salvarea și sprijinirea persoanelor din județul Galați afectate de inundații

Ulterior, premierul Marcel Ciolacu a coordonat, la Galați, reuniunea Comandamentului pentru Situații de Urgență în care au fost luate mai multe decizii pentru protejarea vieții persoanelor afectate de inundații și acordarea de ajutor în regim de urgență.

Până în prezent au fost evacuate și mutate în siguranță 271 de persoane, autoritățile fiind in dialog cu alți 14 locuitori din Comuna Pechea pentru a-i convinge să meargă într-o zonă de siguranță.

Pentru cazarea populației evacuate, au fost deja amenajate 30 de locuințe modulare din cele 50 din primul lot trimis deja catre zonele afectate, fiecare având capacitatea să găzduiască patru persoane.

Prim-ministrul a cerut suplimentarea cu încă 200 de locuințe modulare, care vor fi operaționalizate în regim de urgență și amplasate în zone sigure, stabilite împreună cu reprezentanții Apelor Române.

În localitățile Slobozia Conachi și Pechea vor fi amenajate două tabere, cu o capacitate de 400 de locuri fiecare, ce vor fi pregătite pentru preluarea persoanelor ale caror locuințe sunt grav afectate de inundații.

Oamenilor le vor fi asigurate apă, alimente, paturi si lenjerii de pat, saci de dormit și tot ce este necesar pentru cazarea temporară.

Un număr de 569 de salvatori – pompieri, jandarmi, polițiști, forțe ale armatei, personal al aviației – au fost implicați în acțiunile de salvare și de ajutorare în cele 22 de localități afectate din județul Galați (Valea Mărului, Piscu, Pechea, Slobozia Conachi, Grivița, Cuza Vodă, Cudalbi, Costache Negri, Corni, Băneasa, Corod, Târgu Bujor, Jorăști, Drăgușeni, Smulți, Berești, Berești Meria, Bălăbănești, Tudor Vladimirescu, Bălășești, Rediu și Sugurlui).
Două detașamente ale Ministerului Apărării Naționale, dotate cu bărci de salvare și camioane, au intervenit, la solicitarea autorităților locale, în județul Galați.

Reprezentanții Guvernului și cei ai autorităților locale lucrează, sub coordonarea premierului, la soluții alternative de evacuare mai rapidă a apei din zonele inundate.

În momentul în care se vor retrage apele, Executivul și autoritățile locale vor evalua pagubele și soluțiile pentru sprijinirea oamenilor și comunităților, inclusiv prin alocarea de bani din Fondul de Rezervă la dispoziția Guvernului.

„Suntem solidari cu oamenii a căror muncă de o viață este distrusă de inundații și îi vom ajuta pentru a-și reface locuințele și gospodăriile. Acum însă, prioritatea noastră este salvarea de vieți. Le mulțumesc salvatorilor și tuturor celor care au intervenit pentru a-și ajuta semenii”, a afirmat Șeful Executivului.

La Comandamentul pentru Situații de Urgență, la Galați, împreună cu premierul Marcel Ciolacu, au participat vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvar ministrul Mediului, Mircea Fechet, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, autorități locale din județul Galați.

Patru oameni au murit, după ce ciclonul Boris a lovit Moldova. Zeci de persoane au fost evacuate, iar mai multe drumuri naţionale şi judeţene au fost închise din cauza ploilor abundente şi a viiturilor. Și traficul feroviar a fost dat peste cap.

Premierul Marcel Ciolacu a ajuns, sâmbătă după-amiază, în zonele puternic afectate de inundații din județul Galați și va trimite ajutoare de urgență: alimente, locuințe modulare și bărci de salvare.

De asemenea, el ține o celulă de criză în zonele inundate, care se desfășoar cu miniștri, autorități județene și locale și primari de comune.

CITEȘTE ȘI:

Climatologul Roxana Bojariu, despre fenomenele EXTREME din România: „Lucrul acesta ar putea să se repete în toamna asta, dar și în toate anotimpurile”

Angel TÎLVĂR: Militarii români sunt pregătiți să intervină în continuare pentru salvarea de vieți și combaterea efectelor inundațiilor

Primarul din Slobozia Conachi, comuna grav afectată de inundații:”Eu mi-am făcut datoria. Am făcut tot ce a depins de mine”

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu: Peste 160 de persoane evacuate și 95 de vieți salvate în urma inundațiilor din Galați

Ministrul Mediului, Mircea Fechet: „Statistic vorbind, astfel de fenomene nu ar fi trebuit să se întâmple decât o dată la o sută de ani”

Ministrul Mediului, Mircea Fechet: „Statistic vorbind, astfel de fenomene nu ar fi trebuit să se întâmple decât o dată la o sută de ani”

Măsurile anunțate de Marcel CIOLACU, după inundațiile din Galați:Am hotărât dislocarea echipamentelor necesare și stabilirea a 2 tabere de prim ajutor

Zeci de persoane au fost EVACUATE din comuna Slobozia Conachi. Primar:”Au fost cazuri în care oamenii au refuzat să plece din case”

GALAȚI. Localitatea Pechea, sub ape!/Două baraje piscicole au cedat

PRĂPĂD în Moldova: autoturisme blocate pe șosele, trenuri oprite în gări!

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, despre INUNDAȚIILE soldate cu 4 victime: „Tehnica e utilizată la maxim, toate forțele sunt mobilizate”

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: „Peste 25.000 de gospodării din județul Galați au rămas fără curent”