Dezastrul inundațiilor din Slobozia Conachi și Pechea, o mărturie a INCOMPETENȚEI autorităților. Nenorocirea i-a lovit pe localnici și în 2016 și 2013
Inundațiile catastrofale din ultimele zile, ce au provocat patru victime și au afectat grav localitățile Conachi Slobozia, și Pechea, din județul Galați, nu sunt un fenomen neobișnuit pentru aceste zone. Furia apelor s-a manifestat în aceleași localități din regiunile menționate, atât în 2016, cât și în 2013.
Sute de localnici din județul Galați, în special din localitățile Pechea și Slobozia Conachi, sunt disperați, după ce uraganul Boris a provocat inundații masive, în urma cărora patru persoane și-au pierdut viața, iar casele și gospodăriile au fost complet distruse.
Din păcate, nu este pentru prima dată când ploile torențiale sunt urmate de inundații masive în Pechea și Slobozia Conachi. În toamna lui 2013 și în 2016, județul Galați a fost sever afectat de inundații, din cauza ploilor abundente, iar situația cea mai gravă a fost semnalată tot în cele două localități.
În 2016, inundaţiile înregistrate în judeţul Galaţi, în perioada 10-14 octombrie, au distrus 600 de locuințe și 672 de anexe gospodărești și 2.300 de persoane au fost afectate. Valoarea totală a pagubelor a fost de peste 14 milioane de lei.
La acel moment, în comuna Pechea mulți dintre cei care-și pierduseră casele au fost adăpostiți în sala de sport a școlii și au dormit pe saltele aduse de reprezentanți ai Crucii Roșii.
”Nu mai pot, nu cred că mai pot. Am rămas a doua oară fără nimic. E apă până aproape de pod, nu mai am nimic bun în casă, mi-e şi frică să mă duc acolo. Am crezut că murim. Nimic nu mai avem, nimic. E a doua oară când ni se întâmplă asta”, spunea o femeie din Pechea, în 2016, rămasă pe drumuri cu copii, după inundații.
În 2016, în comuna Slobozia Conachi au fost afectate 193 de locuinţe şi 254 de anexe gospodăreşti iar valoarea pagubelor a ajuns la 1.471.963 de lei
„Ne-a distrus şi în 2013, acum ne-a distrus iar. Am muncit toată viaţa şi ne-a distrus într-o fracţiune de secundă. Am reuşit să salvăm doar nişte cereale. Dormim sub cerul liber, ca nişte câini”, a declarat o localnică din Conachi în 2016, pentru o publicație locală.
Treaba de mântuială a autorităților, plătită de localnici cu agoniseala de-o viață
Inundațiile din 2024, provocate de uraganul Boris, au făcut două victime în comuna Conachi, Slobozia. În ciuda acestui aspect, unii localnici au refuzat să-și părăsească gospodăriile. Același lucru s-a întâmplat și la inundațiile din 2016 și 2013, cu locuitorii din Pechea, Galați.
În 2016, localnicii au invocat refuzul firmelor de asigurare de a le face polițe pentru locuinţe din lut, ridicate în zone inundabile. Deși practica este ilegală, oamenii nu au reclamat casele de asigurări respective.
Pe de altă parte, nici edilii zonelor predispuse la inundații nu au purtat campanii de conștientizare cu privire la importanța asigurării locuinței.
O altă problemă ce nu a fost soluționată, în întregime nici până în ziua de azi, în zonele predispuse la inundații este decolmatarea albiilor râurilor și a pârâurilor.
După inundațiile din 2013, Serviciul de Gospodărire a Apelor Galaţi a încheiat cu primăriile au încheiat convenţii de colaborare. În unele localități precum Conachi sau Pechea lucrările au fost sistate deoarece mulți localnici nu dau acces utilajelor pe propriile terenuri.
Astfel, zonele respective au rămas la fel de vulnerabile în contextul inundațiilor, iar în 2024, ciclonul Boris a cauzat chiar și pierderi de vieți omenești.
Potrivit fostului director al Serviciului de Gospodărire a Apelor Galaţi, Ionel Ardean, localitățile expuse inundațiilor ar fi mai puțin afectate, dacă s-ar finaliza o lucrare începută înainte de 1989, Amenajare hidroameliorativă şi de irigaţii din Câmpia Suhurluiului.
În 2016, primarul din Costache Negri, zonă afectată de inundații, atrăgea atenția asupra faptului că, deși podul din comună a fost reabilitat pe bani publici după inundaţiile din 2013, albia râului nu a fost dalată, astfel că apele au produs noi distrugeri, trei ani mai târziu.