Dezbateri finale în procesul Colectiv: Procurorul a cerut pedepse maxime pentru toți inculpații
Procurorul de ședință din cazul Colectiv a solicitat, vineri, instanței de la Curtea de Apel București să îi condamne pe toți inculpații, în frunte cu primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, la pedeapsa maximă prevăzută de lege pentru faptele de care sunt acuzați.
Procesul Colectiv care a fost tergiversat în ultimii șase ani a ajuns pe ultima sută de metri. La Curtea de Apel Bucureşti, au început dezbaterile finale ce vor marca sfârşitul procesului. Instanţa de judecată a programat urătoarele discuții în 17, 20 şi 21 decembrie 2021.
În timp ce avocații inculpaților cer achitare, procurorul de ședință din cazul Colectiv a solicitat instanței de la Curtea de Apel București să îi condamne pe inculpați la pedeapsa maximă prevăzută de lege pentru faptele de care sunt acuzați.
Avocatul lui Piedone solicită achitarea actualului edil al Sectorului 5, împreună cu angajații Iofciu, Ganea și Moțoc. De asemenea, acesta cere și
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone este acuzat de abuz în serviciu, iar în primă instanță a fost condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare exonerarea Primăriei Sectorului 4 de orice răspundere patrimonială faţă de părţile civile din cauză.
Totodată, avocatul unuia dintre patronii clubului Colectiv cere achitarea clientului său, motivând că culpa de care este acuzat Cătălin Paul Gancea este una „minoră” și acesta este „proaspăt tătic”.
Procesul Colectiv ajuns în faza finală
Curtea de Apel Bucureşti a început pe 18 septembrie judecarea apelului în dosarul ”Colectiv”, în care au fost condamnaţi în primă instanţă fostul primar al Sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.
În 16 decembrie 2019, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.
Totodată, cei trei patroni ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.
Persoanele condamnate la Tribunalul București:
În decembrie 2019, Tribunalul București a pronunțat primele condamnări în dosarul Colectiv:
– Cristian Popescu-Piedone, fost primar al sectorului 4 şi actual primar al sectorului 5: 8 ani şi 6 luni de închisoare;
– Alin George Anastasescu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare cu executare
– Costin Mincu, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;
– Cătălin Paul Gancea, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;
– Cătălin Paul Gancea, patron Colectiv: 11 ani și 8 luni de închisoare;
– Antonina Radu, pompier ISU: 9 ani și 2 luni de închisoare;
– George-Petrică Matei, pompier ISU: 9 ani și 2 luni de închisoare;
– Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4: 8 ani de închisoare;
– Luminiţa Larisa Ganea, consilier superior la Primăria Sector 4: 7 ani de închisoare;
– Sandra Ramona Moţoc, referent superior la Primăria Sector 4: 3 ani de închisoare cu suspendare
– Daniela Ioana Niţă (decedată), patron al firmei de artificii: 12 ani și 8 luni de închisoare;
– Cristian Mihai Niţă, administrator al firmei de artificii: 3 ani și 6 luni de închisoare;
– Viorel Zaharia, pirotehnist: 9 ani si 8 luni de închisoare;
– Marian Moise, pirotehnist: 10 ani de închisoare;
– Clubul Colectiv SRL: 470 de zile amendă, cu o sumă corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă, și confiscarea sumei de 62.298 de lei;
– Golden Ideas Fireworks Artists SRL: 470 de zile amendă, cu o suma corespunzătoare de 5.000 de lei pentru ziua de amendă
– SC Noran Prompt Serv SRL: confiscarea sumei de 147.133 de lei.