Noi dezvăluiri din piața bancă arată o lume care controlează, de undeva din umbră, finanțele românilor. Publicația Săptămâna Financiară scrie într-un articol despre cum se practică „furtul din trezoreria” băncilor, un fenomen denumit „inside trading” în Occident.
România închide ochii la această practică, America o condamnă, plasând-o sub incidența celor mai teribile legi.
Un fost director de Trezorerie, angajat la o „bancă de Top 5 în România”, a dezvăluit pentru sfin.ro cum se făcea așa numita „vânzare în marjă”.
Este o poveste despre „cum profitau de informații din interior clica de directori din BRD, totul cu nume și prenume, cum se furnizau informații din interior către terți, firme sau persoane juridice, informații despre cursul de schimb, despre cursul de tranzacționare, entități care făceau apoi sume fabuloase ca profit datorită informațiilor din interior scurse cu generozitate de echipe coordonate milimetric”.
Potrivit sursei citate, despre toate astea s-a stiut, însă nu s-a acționat în niciun fel. De ce? Poate pentru că, scrie sfin.ro, „BNR avea interese acolo, oameni care lucraseră în BNR făceau și ei același trading demn de un capitalism de pradă si de o econometrie sălbatică, oameni din interiorul tuturor băncilor de top în frunte cu BRD aveau interese directe profitând direct ca autori de mâna lungă în relația cu entitățile, care apoi, utilizând informația, o valorificau făcând profituri fabuloase”.
Iar dacă vă întrebați de ce șefii din Franța ai BRD nu au intervenit, ei bine, răspunsul e simplu. Sursa sfin.ro dezvăluie că „francezii care conduceau și conduc BRD nu aveau și nici acum nu au francezi mulți în zona de trezorerie. Directorii români sunt inteligienți și, ca orice «meseriași», nu topesc toate profiturile, ci le împart să rămână ceva și la bancă. Și rămâne destul… Auditul și controlul intern al băncii nu înțelege nimic sau nu vrea să înțeleagă, câtă vreme se fac profituri, nimeni pare să nu fie interesat de diminuarea lor prin inside information”.
Și mai interesant este că, dezvăluie sursa sfin.ro, „oamenii din bancă spun ca inclusiv directorul general francez e cointeresat și că de aceea nimic nu se întâmplă.
Subiectul este unul „cu greutate” și devoalează o lume fără scrupule, în care profitul se obține și din „piatră seacă”. Credite „cu garanții de chirpici” și/sau afaceri dubioase cu „metal sălbatic (Wild Rose Credit, pour le connaisseurs)”, toate acestea și multe alte dezvăluiri găsiți citind materialul publicat AICI.