DEZVĂLUIRI INCENDIARE. Ministrul Voiculescu își acoperă iarăși greșelile dând vina pe funcționari ai Ministerului! (DOCUMENT EXPLOZIV)
Dezvăluiri incendiare despre cazul angajaților din centrele de vaccinare neplătiți de 3 luni! Site-ul spotmedia.ro publică noi informații cu privire la povestea personalului din centrele de vaccinare care din luna decembrie au făcut muncă voluntară. Fără a fi remunerați pentru efortul suplimentar depus, fix despre voluntariat este vorba în cazul acestor oameni.
Potrivit spotmedia.ro, mii de angajați ai sistemului de sănătate au prestat în linia întâi vaccinând peste 1,5 milioane de români. Puși să muncească în plus peste program și în afara sferei de atribuții.
DEZVĂLUIRI INCENDIARE despre cazul angajaților centrele de vaccinare neplătiți de 3 luni! Valeriu Gheorghiță a făcut publică situația
A fost nevoie de intervenția lui Valeriu Gheorghiță pentru ca lucrurile să se pună în mișcare. Coordonatorul campaniei de vaccinare a făcut publică situația, iar colegii de la spotmedia.ro au făcut săpături jurnalistice, punând cap la cap informațiile din această poveste.
Ce se știe este că factorii de decizie din țară, guvernanții, au vorbit puțin spre deloc pe marginea subiectului. Vicepremierul Dan Barna s-a eschivat dând vina pe întârzierea adoptării bugetului, premierul Florin Cîțu a arătat cu degetul spre Ministerul Sănătății… și așa apare în peisaj Vlad Voiculescu. Ministrul Sănătății a dat vina pe un funcționar public care „trebuia să completeze o hârtie, să o semneze şi să o trimită”, dar nu a făcut-o. Fără să dezvăluie identitatea acestuia, în presă a apărut informația că vizat de atac este directorul adjunct al Direcției de Asistență Medicală, Medicină de Urgență și Programe de Sănătate Publică, Amalia Șerban.
Spotmedia.ro publică documentul la care face referire ministrul Vlad Voiculescu. Mai mult, prezintă și răspunsul Amaliei Șerban. Puse cap la cap, informațiile arată că avem un caz în care vinovat nu este doar un funcționar mărunt din M.S., așa cum a încercat să expedieze subiectul Vlad Voiculescu.
DEZVĂLUIRI INCENDIARE despre cazul angajaților centrele de vaccinare neplătiți de 3 luni! Circuitul și etapele
Pe scurt, iată cum s-au scurs etapele în povestea neplății angajaților din centrele de vaccinare:
- 15 ianuarie 2021 – Guvernul emite OUG pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare;
- 29 ianuarie – După două săptămâni, Ministerul Sănătății emite Ordonanța nr. 72/2021 privind plata acestor drepturi bănești;
- 15 februarie – data până la care DSP-urile au avut termen să îndeplinească prevederile din ordinul de ministru și să trimită documentele pentru plată;
- 2 martie – Parlamentul adoptă bugetul de stat pe 2021;
- 4 martie – După verificarea documentelor trimise de DSP-uri, directorul adjunct al Direcției de Asistență Medicală, Medicină de Urgență și Programe de Sănătate Publică, Amalia Șerban, a emis (VEZI mai jos FOTO-DOCUMENT!) referatul pentru aprobarea plății, care poartă numărul de înregistrare 401/04.03.2021;
- 8 martie – Legea bugetului de stat este promulgată de președintele Klaus Iohannis și pe 9 martie decretul apare în Monitorul Oficial;
- 10 martie – După 7 zile, documentul semnat de Amalia Șerban este aprobat la cabinetul ministrului Sănătății de secretarul de stat Andreea Moldovan.
Din acest punct, notează spotmedia.ro, referatul se întoarce la Direcția de Asistență Medicală, Medicină de Urgență și Programe de Sănătate Publică, după care este trimis la Direcția Economică, de unde pleacă la Ministerul de Finanțe. Aici se aprobă ca banii să ia drumul DSP-urilor, de unde sunt virați către autoritățile locale și apoi ajung la personalul medical.
Între 10 și 15 martie (când Valeriu Gheorghiţă vorbește public despre această situație), traseul referatului este neclar. Pe 12 martie, bugetul a devenit operațional, însă la între Direcția Asistență Medicală și Direcția Economică din M.S. încă se poartă discuții dacă să fie sau nu așteptată trimestrializarea bugetului. Cum 13 și 14 martie au fost zile de weekend, abia pe 15 martie, dimineața, discuțiile au continuat la sediul ministerului, dar deja scandalul era în toi.
Georgeta Bumbac, șefa Direcției Economice, susține că documentul cu pricina a ajuns la ea marți, pe 16 martie. În aceeași zi l-a și semnat și trimis la Ministerul Finanțelor, de unde au fost virați banii.
Amalia Șerban: „Banii au intrat în 12 martie. Nu aveam cum să împart ce nu aveam”
Amalia Șerban se apără și spune că hârtia respectivă „e doar o mică bucățică din întregul proces. Nu vreau nici să disculp pe cineva, nici să acuz pe cineva. Contextul e de așa natură încât aprobarea Legii Bugetului și faptul că există niște reguli financiare pe care noi ca instituție publică nu le putem depăși au încurcat un pic treburile”.
Ea a explicat întregul proces, pentru a avea o imagine cât mai clară a situației: „În decembrie au început să fie livrate dozele care erau estimate a veni din ianuarie încolo și tot procesul a trebuit grăbit. Pe de altă parte, întregul proces e foarte complicat pentru că s-a schimbat legislatura, a durat un pic să le facem. Abia în ianuarie s-a putut da acea OUG pentru plata salariilor și plata centrelor de vaccinare. În urma OUG a trebuit pus cap la cap tot ce trebuie plătit și cum trebuie plătit, deci abia la sfârșitul lui ianuarie s-a terminat și acel ordin”.
„Apoi, Capitala și cele 42 de județe, fiecare are un număr de centre de vaccinare și durează până centralizează, până fac contractele, până le trimit la noi, până solicităm noi clarificări acolo unde nu s-a răspuns cum trebuia. E un întreg proces care nu înseamnă o hârtie. De exemplu, doar 27 de județe au trimis până în 15 februarie, când am cerut noi, pentru decontare documentele. E un proces în dinamică. Și faptul că Legea Bugetului a apărut exact în săptămâna aceea, în 9 martie, cu termen de aplicare 12 martie, ne-a blocat un pic”, insistă Amalia Șerban.
„Practic, mie bani în buget mi-au intrat din 12 martie, deci oricum până atunci nu aveam cum să împart ce nu aveam” – Amalia Șerban
Birocrația încurcă România
Directorul adjunct al Direcției de Asistență Medicală, Medicină de Urgență și Programe de Sănătate Publică din M.S. indică, totuși, spre colegii de la Direcția Economică. Spune că o subordonată a Georgetei Bumbac i-a transmis în data de 12 martie că degeaba este gata referatul fiindcă mai întâi trebuie făcută trimestrializarea bugetului. În opinia Amaliei Șerban, acest lucru nu era necesar, dovadă că, în final, plățile s-au făcut înainte ca trimestrializarea să fie gata!
„Luni dimineața, 15 martie, la ora 09:30, am avut o discuție și mi s-a spus că asta se așteaptă (n.r. – trimestrializarea). Am spus că nu este posibil așa ceva și m-am dus peste ordonator și am spus că asta va crea un scandal. Și după aceea ne-a chemat și domnul ministru, a apărut și în presă…”, își amintește Amalia Șerban.
Întrebată dacă la ea s-a referit Vlad Voiculescu atunci când a dat vina pe un funcționar public, Amalia Șerban s-a apărat. „Nu știu, sincer la cine s-a referit. Ideea e că nu poți să dai vina pe un singur funcționar când mai ai alți 2-3-4 oameni pe circuitul de semnare a documentelor și pe luarea deciziilor”.
Iată, așadar, că ministrul Voiculescu încearcă să-și acopere iarăși greșelile, dând vina pe funcționari ai Ministerului. Astfel, el ”omite” să-și asume responsabilitățile și să recunoască faptul că, alături de secretarul de stat Andreea Moldovan, este principalul vinovat de întreaga situație și nicidecum vreun funcționar!