Valentina Saygo, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, în mandatul lui Claudiu Năsui (USR-PLUS), a făcut mai multe dezvăluiri, potrivit cărora în administrația centrală lucrează oameni cu o pregătire precară, „un amestec letal de prostie și rea-intenție”.
Valentina Saygo a fost înlăturată din funcția de la Ministerul Economiei după plecarea celor de la USR-PLUS de la guvernare.
„Poate am fost prea idealistă sau doar naivă, fără să am o agendă ascunsă, interese proprii sau sarcini de partid, însă am fost conștientă din prima zi că nu voi face mulți purici, așa că am luat fiecare zi ca ultima, cu valiza pregătită la ușă.
Tocmai de aceea presiunea a fost maximă și o goană nebună după rezultate, însă m-am izbit frontal de lentoarea cu care se mișcă lucrurile în sistem. Orele se schimbă în zile, săptămânile în luni, iar lunile în ani, o “viteză” care l-ar înnebuni pe orice antreprenor care este obișnuit să ia decizii la minut. Pentru mine a fost cea mai neproductivă etapă din viața mea și probabil îmi va lua ceva timp să mă iert pentru asta, însă am preferat să regret, decât să îmi pară rău”, dezvăluie Valentina Saygo pe contul ei de Facebook.
Aceasta mai spune că în administrația centrală ai nevoie de ani de zile pentru a realiza ceva profund.
„Să faci ceva profund, măreț, strategic – ai nevoie de ani de zile pentru asta, de oameni cu viziune, de voință politică, de buget, de profesionisti, de colaborarea administrației centrale cu mediul privat, dar dintr-un minister unde media de viață a unui ministru este de 8-9 luni, cam ce poți face în acest interval de timp? Semnam hârtii și stingeam incendii, hârtii la care corectam greșeli gramaticale grave, puneam virgule, făceam acorduri și împărțeam frazele în propoziții fără sens”, dezvăluie Saygo.
Fostul secretar de stat mai spune că a lucrat cu laptopul și cu routerul aduse de acasă.
„A da răspunsuri fără înțeles este un deziderat și mi-a luat ceva până m-am prins de lucrul acesta, dar nu trecea nimic fără să semnez. Cel mai elocvent exemplu (căruia i-am făcut o copie pe care o voi înrăma, pentru momentele în care mă va bate vreun gând de salvat țara) este un ordin de deplasare intern cu 16 (șaisprezece) semnături.
Am fost nevoită să lucrez în condiții pe care nu le-aș fi acceptat niciodată, cu laptopul de acasă, cu telefonul de acasă, cu routerul de acasă, cu hârtie igienică, dezinfectant, apă plată, rechizite și altele de care prefer să uit”, scrie Valentina Saygo.
Fostul secretar de stat mai dezvăluie că a fost nevoită să lucreze cu oameni care aveau o pregătire precară.
„A trebuit să lucrez cu oameni de o moralitate îndoielnică și cu o pregătire precară, un amestec letal de prostie și rea intenție, față de care nu aveam nici cel mai mic control sau vreun instrument de constrângere. Am înghițit scuze jalnice, minciuni sfruntate, justificări penibile, dar și ochi dați peste cap, rânjete triumfătoare, pentru că funcționarul public este nemuritor, comparativ cu demnitarii care sunt schimbați precum șosetele.
Este știut deja că, după plecarea noastră, s-a sărbătorit cu șampanie în minister.
Nu generalizez, pentru că nu sunt toți așa, să fie clar. Printre ei sunt profesioniști extraordinari, dominați de intenții bune, săritori, dar prea puțini pe cât ar fi nevoie și trebuie să sapi după ei ca după nestemate. Aceia mi-au rămas în suflet, mi-au salvat fundul de la capcanele pe care le primeam și m-au ajutat până în ultima zi”, scrie fostul secretar de stat.
Valentina Saygo spune că a tras o concluzie după cele 9 luni petrecute la Ministerul Economiei.
„Cu regret am tras o concluzie – România nu este pregătită pentru oameni cinstiți, curați și onești. Nu poate fi reformată de sus în jos, oricât de bune intenții ar avea cineva, până nu este desțelenită în cele mai adânci cotloane”, mai scrie Saygo.