Daniel Tudorache – fostul primar al Sectorului 1 – este urmărit penal într-un dosar în care este acuzat de complicitate la trafic de influență și spălare a banilor, acestuia fiindu-i confiscate, în urma percheziției, și diamante care au fost expertizate.
Potrivit unor surse judiciare citate de hotnews.ro, valoare acestor diamante s-ar ridica la aproape 2 milioane de euro, respectiv 9 milioane lei (1,81 milioane euro). Aceleași surse judiciare au precizat că urmărirea penală, în acest dosar, este aproape de final.
Pe data de 21 noiembrie, după ce a fost audiat o noapte întreagă, fostul edil al Sectorului 1 a fost pus sub control judiciar. Procurorii anticorupție au stabilit o cauțiune de 1 milion de euro în cazul lui Daniel Tudorache, iar în cazul fostei soții au instituit o cauțiune de 200.000 de euro. Daniel Tudorache a calificat acest dosar drept un „abuz” al DNA.
În perioada septembrie 2016 – mai 2017 – potrivit procurorilor DNA – o persoană aflată în anturajul lui Daniel Tudorache ar fi pretins de la un om de afaceri un comision de 10% din valoarea contractului de servicii pe care societatea omului de afaceri îl avea cu o instituție aflată in subordinea Primăriei Sector 1.
În schimbul banilor primiți de la omul de afaceri, persoana respectivă se angaja să intervină, ”în numele primarului”, la funcționarii responsabili, astfel încât contractul să se desfășoare în bune condiții, cu plata la timp a facturilor și actualizarea tarifelor.
Persoana aflată în anturajul primarului Tudorache ar fi primit suma totală de 105.000 lei în numerar, precum și suma de 8.640 lei. Aceasta ar fi fost disimulată ca ”plată a unor facturi fiscale fictive emise de o firmă aparținând traficantului de influență”.
Procurorii DNA au susținut că ”persoana care și-a traficat influența ar fi fost sprijinită de primarul de la acea vreme Daniel Tudorache. Acesta i-ar fi întărit omului de afaceri convingerea că solicitantul comisionului ar fi trimisul său și că trebuie să țină legătura cu acesta pentru buna desfășurare a contractului. În acest mod, Tudorache ar fi confirmat caracterul real al influenței”.
”Banii astfel introduși în circuitul civil ar fi fost utilizați pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi, constituirea de depozite”
DNA
În perioada 2008 – 2018, Daniel Tudorache ar fi obținut, astfel, ”foloase necuvenite în valoare de 605.782 lei, reprezentând o medie de aproximativ o mie de euro pe lună”, iar procurorii DNA au precizat că există și suspiciunea că fostul primar al Sectorului 1 ”ar fi săvârșit infracțiunea de spălare a banilor”.