Un proiect care ar fi trebuit să ducă la prezervarea diavolilor tasmanieni, o specie aflată în pericol de dispariție, a dat greș, după ce animalele au ucis numeroși pinguini, aflați pe insulă, a anunțat un grup conservaționist.
În 2012, câțiva diavoli tasmanieni au fost duși pe insula Maria din estul Tasmaniei, scrie BBC.
Acest proiect ar fi trebuit să protejeze mamiferele de cancerul facial mortal, care a devastat populația de diavoli tasmanieni.
Diavolii tasmanieni și-au revenit, dar costurile au fost mari.
Potrivit BirdLife Tasmania, în 2012 pe insulă erau 3.000 de perechi de pinguini, care au dispărut.
„Pierderea a 3.000 de perechi de pinguini de pe insulă, un parc național, care ar trebui să fie refugiu sigur pentru aceste specii, reprezintă o lovitură uriașă”, a declarat Dr. Eric Woehler, cercetător al grupului BirdLife.
Dr Woehler a mai spus că nu se miră de deznodământ, dat fiind rezultatul studiului, care arată ce se întâmplă cu aceste mamifere, când ajung în insulele oceanice.
Dr. Woehler nu este însă surprins de deznodământul nefericit, dacă ținem cont de rezultatele studiului, cu privire la comportamentul acestor mamifere, odată ajunse în insulele oceanice.
În 2011, un raport al Departamentului Tasmanian al Industriilor de Bază, Parcurilor, Apei și Mediului a sugerat că venirea diavolilor pe insulă „va avea un impact negativ asupra coloniilor de pinguini pitici”.
Anul trecut, un studiu al Biological Conservation a arătat că diavolii au „eliminat” o colonie de pescăruși.
„Este foarte clar că diavolii au avut un impact ecologic catastrofal asupra faunei de păsări de pe insula Maria”, a conchis Dr. Woehler.
Mamiferele au fost mutate pe insulă în cadrul programului Save the Tasmanian Devil Program (STDP), un parteneriat între guvernul australian și cel tasmanian.
Diavolii au fost clasificați drept specie pe cale de dispariție de către IUCN Red List.
Populația s-a regenerat, însă, după cum a spus chiar Dr. Woehler. Astfel, relocarea acestora de pe insula Maria nu ar fi avut un impact negativ asupra diavolilor.
Un purtător de cuvânt al guvernului tasmanian a declarat că programul va continua, în linie cu noile descoperiri științifice și în funcție de prioritățile care apar.
„Insula Maria rămâne un punct important pentru programul prezervării diavolilor tasmanieni și pentru menținerea unei populații reziliente de diavoli în Tasmania”, a mai spus reprezentantul guvernului din Tasmania.