DIETA călugărilor de pe Muntele Athos. Cum este împărțit regimul alimentar al celor mai sănătoși oameni din lume

Publicat: 04 03. 2023, 12:29
Actualizat: 04 03. 2023, 14:36

Despre cât de importantă este o dietă corespunzătoare pentru sănătatea și calitatea vieții noastre se discută tot mai mult în ultima perioadă. Lottie Storey, Sued Todd și Richard Storey, autorii cărții „Dieta Muntelui Athos”, au observat cum anumite probleme de sănătate cu care se confruntau au dispărut, dar au mărturisit și cât de ușor au dat jos kilogramele, după ce au testat dieta monahală a călugărilor de la Muntele Athos. Mai exact, nutriționiștii au descoperit că alimentele călugărilor din Muntele Athos sunt neprocesate, au un conținut scăzut de grăsimi, având o influență benefică asupra sănătății trupului, dar și al sufletului. 

„Călugării sunt printre cei mai sănătoși oameni din lume, cu rate foarte scăzute de cancer și aproape fără cazuri de Alzheimer, iar după ani de viață printre ei pot spune că dieta lor joacă un rol important în sănătate. De fiecare dată, mă întorceam de la Muntele Athos cu câteva kilograme mai slabă, mai sănătoasă și pe un ton mai bun, dar niciodată nu am simțit că am făcut un efort sau că am fost lipsit de ceva.

Am testat dieta monahală pe mai multe persoane pentru a vedea dacă este eficientă într-un stil de viață modern. Am slăbit aproape 10 kilograme, toată lumea a slăbit”, au explicat pentru Daily Mail, autorii cărții ”Dieta Muntelui Athos”, Lottie Storey, Richard Storey și Sue Todd, potrivit stiripesurse.ro.

Trei zile de moderație, trei zile de post și o zi de festin

Despre regimul alimentar din cadrul acestei diete, el este structurat în trei părți. Trei zile de moderație, trei zile de post și o zi în care pot consuma tot ce doresc. Este bine de știut că fiecărui interval îi este atribuit un anumit fel de mâncare.

Din dieta călugărilor lipsește carnea, aliment interzis  în toate mănăstirile creștin-ortodoxe. În cele „trei zile de post” se consumă legume, fructe, orez, nuci, semințe sau fasole. Toate acestea, în cantități mici.

„Ziua de sărbătoare” include apoi un adevărat răsfăț. Călugării pot consuma dulciuri sau preparate dulci, precum orezul cu lapte.